2022. szeptember második hétvégéjén Bábolnán nagy volt a nyüzsgés, az idei Gazdanapokra is sokan látogattak ki. A Vérteserdőnél több, mint 1000 fő volt a sátorban megforduló, programokon résztvevő gyermekek száma.

Óvodások, iskolások és szakiskolások is ellátogattak a rendezvényre, akik számára a Vérteserdő idén is sok programmal, játékkal és erdei iskolai foglalkoztatóval készült. A sátorban a gyerekek 5 állomáson keresztül ismerkedhettek meg a vadászattal, a méhészettel, a gyógynövényekkel, az erdei iskola mindennapjaival és az erdők élővilágával. Ismét volt alkalom kézműveskedni, mézet kóstolni, íjászkodni, erdei vadállatokat távcsővel „megfigyelni”, gyógynövényeket szagolgatni, trófeákat és bőröket megvizsgálni. Az állomások bejárásával a gyerekek 150 db turkesztáni szil illetve csíkos kecskerágó csemete közül vihettek haza emlékül egyet ajándékba.

2022-ben is meghirdetésre került „Az erdő gyerekszemmel” elnevezésű rajzverseny, ahol a gyerekek megörökíthették erdei élményeiket, kedvenc erdei állataikat. A rajzok kiállításra kerültek és a legjobbak díjat kaptak. A Vajda János Erdészeti Erdei Iskola kültéri ügyességi fa játékai, a bálaugráló, az arcfestés nagy népszerűségnek örvendtek.

Már hagyományként a Vérteserdő vendége volt két napon is Tóth Gábor az „Állati jó bemutatóval”. Ebben az évben a kiskerti ornitológia volt a téma, ahol a résztvevők találkozhattak, szalagos álölyvvel, bagollyal, kanárival, többféle papagájjal, galambbal. Szintén újdonság volt idén a Gerecse E-bike Tata támogatásával elektromos kerékpárok kipróbálása, ahol a látogatók tanácsokat kaphattak a vásárlással és használatával kapcsolatosan is.

A szombati nap sztárvendégei pedig Duhaj, Evila, Albert és Toffy voltak. Az igazán kedves vérebek és gyönyörű agarak barátságosan tűrték a gyerekek szűnni nem akaró simogatását. A kutyákat Szloboda István, a Sárréti-Portyázó Magyar agár és Alpesi tacskókopó Kennel tulajdonosa, a kutyák tenyésztője mutatta be, aki nem mellesleg szíjjártó bőrműves is. Ezzel a régi mesterséggel is megismertette a gyerekeket, akik kipróbálhatták a bőrkarkötők készítését is a Vérteserdő sátrában a szombati családi napon.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. megköszönve a Vérteserdő Zrt.-nek az évek óta tartó magas színvonalú együttműködést, elismeréseként az „Erdei Játszóház” megvalósításáért különdíjat adományozott.

Köszönjük a díjat, s köszönet mindenkinek, aki kilátogatott hozzánk!

Fotók: Hartdégen Ákos