A Vértesi Erdő Zrt. által 2013-ban emelt hősi emlékműnél immár nyolcadik alkalommal emlékeztünk meg közösen a II. világháborúban a Vértesben harcoló katonáinkról.

Itt küzdött 1945. január 20-31. között a I. Magyar Királyi Huszáralakulat, amelynek katonái két hónapig tudták tartani a frontvonalat, a túlerőben előrenyomuló szovjetekkel szemben. Katonáink tiszteletére megemlékező beszédet mondott Macsek Lajos a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója, hőseinket méltatta Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, fájó szívvel emlékezett a II. világháború eseményeire Spergelné Rádl Ibolya gánti polgármester. A háború utáni megtorlást Illés Szabolcs csákvári polgármester idézte fel beszédében. Az ünnepség zárásaként Spányi Antal megyés püspök imájába foglalta mindazokat, akik életüket adták hazánkért.

A kettős kereszt emlékmű tövébena környékbeli települések képviselői, a Vértes régiójában működő intézmények, szervezetek, egyesületek vezetői, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezető tisztségviselői, Komárom-Esztergom Megyei Történelmi Vitézi rend és a Fejér Megyei Történelmi Vitézi Rend tagjai, Tatabánya Megyei Jogú Város Rendőrkapitányságának főkapitánya,a Tatabányai Múzeum és tatai Kuny Domokos Múzeum vezetői és munkatársai helyeztek el koszorút, tiszteletüket kifejezve a Magyar Királyi 1. Huszárhadosztály tisztjeinek és katonáinak.

A rendezvény lebonyolításában és a tiszteletadásban MAGYAR HONVÉDSÉG HADKIEGÉSZÍTŐ, FELKÉSZÍTŐ ÉS KIKÉPZŐ PARANCSNOKSÁGÁNAK katonái voltak a Vértesi Erdő Zrt. segítségére.