Idén is ötmilliárd forintos keretösszegben biztosít támogatást a kormány az ötezer fős lélekszám alatti települések önkormányzatai számára szociális célú tüzelőanyag vásárlásához – közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára az MTI-vel kedden.

Dukai Miklós felidézte, hogy a program 2011-ben indult, akkor mintegy 850 millió forintból részesült 456 önkormányzat támogatásban, és több mint 45 ezer szociális rászorulton tudtak segíteni. Az évek során az összeg öt milliárd forintra emelkedett és ma már mintegy 180 ezer szociálisan rászorultnak jelenti az otthon melegét.

Az önkormányzatok április 30-ig pályázhattak az ebr42 önkormányzati információs rendszerben a támogatásra, Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter május 29-én döntött arról, hogy a 2346 önkormányzat által benyújtott érvényes pályázat közül 174 igény esetében barnakőszénre, 2122 esetében keménylombos, 50 esetében pedig lágylombos tűzifára nyertek el a pályázók kormányzati támogatást – tudatta az államtitkár. Hozzáfűzte, a támogatást szeptember 30-ig utalványozzák az önkormányzatok részére.

A nyertes önkormányzat a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2025 február 14-éig osztja ki a rászorulók részére, a támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása legkésőbb 2025 március 31-éig történhet meg; a tűzifa, valamint a szén szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek a nyertes önkormányzatot terhelik – áll a közleményben.

Dukai Miklós kitért arra is, hogy az állami erdészeti társaságok a kezdetektől jelentős résztvevői a kormány által 2011-óta meghirdetett szociális célú tüzelőanyag programnak, a programra pályázó önkormányzatok számára annak kezdete óta az állami erdészeti társaságok több, mint 1.900.000 köbméter tűzifát biztosítottak a fenntartható módon kezelt magyar erdőkből.

Idén a legtöbb támogatást, összesen több mint 933 millió forintot Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye önkormányzatai kapják, ezt követik Szabolcs-Szatmár Bereg vármegye önkormányzatai több mint 907 millió forinttal, valamint Somogy vármegye önkormányzatai csaknem 420 millió forinttal.

Forrás: MTI, OEE

Fotó: AM, MTI, Vérteserdő