Több, mint ezer látogató fordult meg a 36. Bábolnai Gazdanapok három napja alatt a Vérteserdő Zrt. és a Vajda János Erdészeti Erdei Iskola sátránál, ahol kollégáink változatos programokkal, előadásokkal vártak kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az ország számos mezőgazdasági, erdészeti szakközépiskolájából és óvodákból is érkeztek csoportok az eseményre. A kisebbeknek Tóth Gábor humoros „Állati jó bemutatója” és a Sárréti-Portyázó Magyar agár és Alpesi tacskókopó Kennel vadászkutyái adtak felejthetetlen pillanatokat. Nagy sikernek örvendett a már hagyományosan megrendezett „Az erdő gyerekszemmel” elnevezésű versenyünk is, ahol a gyerekek a saját erdei tapasztalataikat, élményeiket rajzolták le. Minden mű a nagysátorban lett kiállítva, a legjobbak Vérteserdős ajándékcsomagot kaptak. Emellett az óvodáskorúak és az alsós diákok az erdei iskola kézműves állomáshelyein, a környezeti nevelést célzó foglalkozásainkon és a fából készült ügyességi játékokból kialakított játszótéren, a bálaugrálón időzhettek.

Az idősebb korosztálynak, a felsősöknek és a szülőknek folyamatosan lehetősége volt erdő- és vadgazdálkodási kérdésekben, a továbbtanulással kapcsolatban konzultálni kollégáinkkal az örökerdős és a vadászati standokon. A méhészeti állomáshelyen az érdeklődők közelről is megismerkedhettek a méhészet speciális felszereléseivel és a mézkészítés fortélyaival. Az erdőgazdaság kaptáraiban megtermelt akác, hárs és repce mézet is megkóstolhatták. A látogatók továbbá megismerkedhettek az erdőben termő gyógynövények felhasználási módjával, az emberi szervezetre gyakorolt hatásukkal.

Újdonság volt az Országos Magyar Vadászkamara Komárom-Esztergom Vármegyei Területi Szervezete által rendelkezésre bocsátott „Ismerd meg a vadászokat!” projekt bemutató utánfutója. A speciális eszköz oldalaira kivetített interaktív tartalmak és a „Titokzatos Vértes, rejtélyes Gerecse” című előadás segítségével a hivatásos vadászok munkájába, a vadon élő állatok és a növények életébe lehetett betekintést nyerni. Természetesen lehetőség volt a helyszínen trófeákat, állatbőröket és a vadászati eszközöket megtapintani, megnézni, távcsövet kipróbálni.

Köszönjük a közreműködést az Országos Magyar Vadászkamara Komárom-Esztergom Vármegyei Területi Szervezetének, Tóth Gábornak és a Sárréti-Portyázó Magyar agár és Alpesi tacskókopó Kennelnek!

Szívből reméljük, hogy mindenki szép élményékkel térhetett haza a gazdanapok forgatagából és jó helyre került az a 150 pusztaszil csemete is, amelyeket az egyes állomáshelyeken, a többfordulós kvízjátékot helyesen kitöltők vihettek haza magukkal!