Megyénk szinte minden szegletéből érkezett javaslat új megyei értékekre, így a Megyei Értéktár Bizottság 15 újabb kiválóságot helyezhetett szűkebb hazánk jelképes kincsestárába a hétfői ülésen. Megyénk gazdag a történelmi, kulturális, természeti értékekben és figyelemre méltó az épített örökségünk is, de arra is büszkék lehetünk, hogy számos nagyszerű ember alkotott és alkot mai is szűkebb hazánkban, ennek adja keresztmetszetét a most elfogadott új megyei értékek sora – fogalmazott Popovics György, a bizottság elnöke.

A felvett új értékek a következők: az almásfüzitői Azaum Római Tábor, a ma már nem gyártott, de egykor igen népszerű Igmándi keserűvíz, a Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület megyei szervezetei (Dorog, Tatabánya, Oroszlány), az Esterházy lóidomító intézet és kiállítása a „Szent György” villában Tatán, az oroszlányi Majkhoz köthető Esterházy Móric élete és munkássága, a gróf által alapított Agostyáni Arborétum, az Akai Fiáthok sírkertje, az Árpád-kori dömösi prépostság altemploma, a tatai Kóthay Ernő festőművész munkássága, a Neszmélyi borvidék, Pálóczi Horváth Ádám és Obernyik Károly szülőháza Kömlődön, a Komáromi kisleány országtorta, az Építőipari Nívó Díjas Monostori híd és a Komáromi láda. Ezzel immár 193 érték található megyénk rangos lajstromában.

A Vérteserdő Zrt. kezelésében levő Agostyáni Arborétum igazi gyöngyszeme a Gerecsének. Még gróf Esterházy Móric telepítette a szlavón tölgyeket és a vörösfenyőket ebbe a különleges klímájú Bocsájtó-völgybe. Ezt követték az MTA tudományos kísérlete során telepített, exóta fenyőfajok. A kertet tovább színesítik a tulipánfák, nyírek, vasfák, égerek, kőrisek, juharok, és a diók több változata is. Az így kialakult élőfa gyűjteményt jelenleg közel 300 féle fa és cserje közössége alkotja, mely egészen egyedülálló. 2004 óta közösségi jelentőségű Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Terület is, közel 110 madárfajt figyeltek meg, melyből 71 itt költ.

A Megyei Értéktár Bizottság ülése végén Popovics György elnök tájékoztatást adott két megyei érték megújulásáról. Mint elmondta, örömmel vett részt nemrégiben a renovált nyergesújfalui Kernstok villa és a bakonybánki Bánki Donát Emlékszoba ünnepélyes átadásán. A bizottság továbbra is várja a helyi értéktárak, magánszemélyek javaslatait.

Forrás:   www.mimegyenk.hu ; Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal; www.verteserdo.hu

Fotók: Agostyáni Arborétum