Magyarország összes régiójába eljutott az Iskolában az Erdő Program. Társaságunknál a pusztavámi Vajda János Erdészeti Erdei Iskola kollégái 12 iskolába, 36 tanóra keretében, mintegy 900 diáknak tartottak interaktív foglalkozásokat az erdő és a fenntarthatóság témakörében, illetve ellátták az a tanulókat a témakörhöz kapcsolódó játékokkal, eszközökkel, segédanyagokkal.

Szikszainé Rácz Tímea erdei iskola vezető tartotta az előadásokat, melyek az erdő élővilágáról, a fenntarthatóságról szóltak. Olyan kérdésekre kaphattak választ a diákok, mint hogyan viselkedünk az erdőben? Milyen szabályok vannak a természetjárás közben? Mit csinál az erdész, a vadász? Milyen folyamatok, körforgások jelennek meg az erdei életközösségekben?

A pedagógusok megköszönték az Országos Erdészeti Egyesületnek, a Vérteserdőnek ezt a kiváló lehetőséget, az ajándékba kapott eszközökért pedig nagyon hálásak voltak. Számos új kapcsolat jött létre, melynek köszönhetően több osztály is bejelentkezett kirándulásra a Vértesbe, Gerecsébe, a pusztavámi erdei iskolai táborok valamelyikébe vagy épp az Erdei Vándortáborainkba.

A program által biztosított eszközökön felül számos más szemléltető eszközt is vittek kollégáink, saját gyűjteményi darabokkal színesítve az órákat. Az abszolút kedvenc Ödön, a hím szarvasbogár, Gizi, a nőstény havasi cincér és a bagoly köpetek tanulmányozása volt. Hisszük, hogy a tapasztalati úton, érzékszervekre ható gyakorlati foglalkozások meghozzák a kívánt eredményt, csupa mosolygós arc távozott az órákról.

Lelkesen várjuk az őszi folytatást! Mindenkinek szép nyarat kívánunk!

Fotó: 

Német Nemzetiségi Általános Iskola – Bakonynána

Petőfi Sándor Általános Iskola – Mór

Árpád Gimnázium – Tatabánya