Vértesi Erdő Zrt.

Természeti adottságok

Erdőterületeink a Vértes, a Gerecse-Pilis-Budai hegyek, a Kisalföldi homok és a Kisbér-Császári lankák erdőgazdálkodási tájban találhatók.

  • Rendeltetés: gazdasági: 18 400 ha egyéb: 26 416 ha
  • Természetvédelmi oltalom alatt áll: 37 600 ha (83 %)

A faállománnyal borított terület fafajonkénti megoszlása a következő:

A Vértes klímája más hegyvidékeinkhez viszonyítva csak gyengébb termőképességű erdők kialakulását teszi lehetővé. Ennek oka elsősorban a csapadékszegénység, amelyhez a meszes alapkőzeten képződött talajok szárazsága is hozzájárul. A váztalajokon és a sekély termőrétegű rendzina talajokon molyhostölgyes bokorerdők, melegkedvelő tölgyesek, bükkös vagy hársas sziklaerdők találhatók klímától és kitettségtől függően, általában erodálódott gerinceken és jellemzően meredek termőhelyeken. Ezek az erdők gazdaságosan nem művelhetők, a gazdálkodás célja az erdőborítás megőrzése.

A mélyebb termőrétegű sötétszínű és barna erdőtalajokon találhatók a faanyagtermelésre alkalmas állományok, elsősorban cseresek, cseres-tölgyesek, gyertyános-tölgyesek és bükkösök. A faállományok élőfakészlete az elmúlt 10-15 évben – a becslési adatokból következtetve – közel 1 millió m3-rel növekedett, jelenleg bruttó 7 millió m3. Az évi folyónövedék 189 ezer bruttó m3, az egy hektárra vetített fatérfogat 186 bruttó m3.