Szervezeti egységek

Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság

 • Cím: 8066 Pusztavám, Ipartelep 09/44 hrsz.
 • Tel: +36 22 417-105
 • Tel: +36 22 417-114
 • Fax: +36 22 577-014
 • E-mail:

Erdészeti Igazgató:

 • Pintér István
 • Mobil: +36 30 400 9112

Az Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság a Vértes hegység nyugati és az északi Pannonhát Vértesből lefutó kedvező termőhelyi adottságú területein, 6 741 ha-on gazdálkodik. Az erdőterület zömén természetszerű állománytípusok találhatók, az alábbi megoszlásban:

 • cseres-tölgyesek 63 %
 • bükkösök 11 %
 • gyertyános-tölgyesek 2 %
 • egyéb kemény- és lágylombos állományok 8 %

A terület 13 %-át kultúrerdők foglalják el, ezek akácosok, fenyvesek, akác-, fenyő elegyes vöröstölgyesek, illetve fekete dió állományok.

Erdőgazdálkodás

Az évente kitermelt faanyag 20-22 ezer nettó m3 között változik. Legjellemzőbb választékok a rönk és egyéb fűrészipari alapanyag (31 %), a papírfa és rostfa (28 %), valamint a tűzifa (39%).

Erdészetünknél döntően a természetszerű erdőgazdálkodás követelményeinek megfelelő gazdálkodás folyik. A bükkös, cseres-kocsánytalan tölgyes állományok felújítása természetes úton, magról történik. Kis területű tarvágásokat csak akác, fekete dió és fenyő állományokban, valamint szerkezetátalakításokra tervezett erdőrészletekben alkalmazunk.

A bükkösök felújítása szálalóvágással történik. Jelentős területtel szerepelnek kocsányos tölgyes állományok, amelyek az üde termőhelyeken jó növekedést és értékes állományokat adnak, azonban a többletvízhatás nélküli termőhelyeken általában csak mesterséges úton makkvetéssel, vagy csemete ültetéssel újíthatók.

A gyertyános-tölgyes klíma területaránya közel 50 %, azonban a klímát jellemző állománytípus csupán néhány % területarányban van jelen, ezért ezeken a termőhelyeken tölgyes szerkezetátalakításokat végzünk. A szélsőséges termőhelyű erdők esetében kizárólagos cél a véderdők megőrzése.

Vadgazdálkodás

Erdészetünk kezelésben álló császári és pusztavámi vadászterületek mintegy 30 km-re Tatabányától nyugati irányba helyezkednek el. A pusztavámi mintegy 500 hektár nagyságú, 85 % erdősültségű terület a csákvári és oroszlányi területekhez csatlakozva azok jellegzetességét tükrözi.

A 3.000 hektár nagyságú császári vadászterület, erdősültsége 89 %. 2000-ben a természetes felújítások érdekében, a vadászati turizmus kiszolgálása, a jobb vadászati infrastruktúra kialakítása, az erdei és mezőgazdasági vadkárok csökkentése és elkerülése céljából vadaskertet alakítottunk ki több mint 1000 hektáron. A szabad területrész terítéke 250, míg a kerté több mint 300 nagyvad évente.

Pusztavámon található legnagyobb vadászházunk, amely egykoron vadászkastélyként működött. A különleges hangulatú épületet néhány éve a külső megjelenést megőrizve alakítottuk át vadászati-turisztikai vendéglátóhellyé.