A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

XVIII. Sthil Országos Fakitermelő Verseny Császári Regionális Elődöntő és Méhészeti Nap – Császár – 2019. június 15

XVIII. Sthil Országos Fakitermelő Verseny Császári Regionális Elődöntő és Méhészeti Nap – Császár – 2019. június 15

A fakitermelő verseny a Vértesi Erdő Zrt. , az Agrogold STIHL Császár szakkereskedés, Császár Község Önkormányzata és az Andreas STIHL Kft. társszervezésében és támogatásával került megrendezésre, míg a méhészeti nap az INTERREG SK-HU FORESTERS AND BEES SKHU/1601/1.1/002 pályázat keretében.

2019.06.19.

A fakitermelő verseny kemény, embert próbáló küzdelmei mellett a méhészeti nappal elsősorban a gyerekeket kívánta megszólítani erdőgazdaságunk. A császári Egresi-rét a fenti programok lebonyolítására különösen alkalmas és megfelelő nagyságú helyszínnek adódott, így a két rendezvényt összekapcsoltuk.

Az idei versenynapon verőfényes napsütés, nyárias (rekord) meleg volt tapasztalható, mely minden versenyzőnek egyformán nehezítette a dolgát.

Az értékes nyereményeken felül a császári régiós versenyen – a 6 idei régiós verseny egyikeként - az első 6 helyezett jogot nyert a XVIII. STIHL Országos Versenysorozat Döntőjében való részvételre. A versenynap további programjai nagyon széles palettán mozogtak – bővülve tavalyhoz képest is - ezzel is emelve a rendezvény színvonalát.

Jelen voltak az Országos Magyar Vadászkamara komárom-esztergom megyei szervei, ahol a kedves érdeklődők tájékoztatást kaphattak felvetődő szakmai kérdéseikre, és értékes kiadványokra tehettek szert. A fafaragó művészek, illetve a mindennapi fakitermelői munkafolyamatokat a látványos elemekkel fűszerező Timbersport show, STIHL Roadshow, Erdei Delikátesz bolt, borkóstoló, tűzoltósági habparty színesítette még a rendezvényeket.

A Méhészeti Nap keretében közel 100 gyermek vett részt a nap folyamán a különféle programokon. A gyermekek közt voltak helyiek, környékbeliek és szlovákiaiak is, így is szélesítve azt a spektrumot, hogy minél több emberhez eljussanak a méhészeti szakmával kapcsolatos ismeretek. A gyermekek rendelkezésére álltak különböző játékos, rajzos, ismeretterjesztő programok, ugrálóvár, kosaras hinta, de emellett tevékenyen is részt vettek a programpontokban: egy ötletes, zenés-táncos bemutató mellett a nap zárásaként a szervezőket megajándékozták az általuk, a nap folyamán készített, méhészeti témájú, nagy képpel és ajándékkal.

A 13 benevezett csapatot Beke Gyöngyi, Császár község polgármestere, Encsi Csaba, a Vértesi Erdő Zrt. termelési és közjóléti főmérnöke, Gémesi József, az Andreas STIHL Kft. képviselője, valamint Bíró Tibor az Agrogold Stihl Császár ügyvezetője és Szunyog Zoltán, tűzoltó ezeredes, a KEM Katasztrófavédelmi Igazgatóség vezetője köszöntötték a megnyitón.

A férfias küzdelem - a versenykiírásnak megfelelően és a csapatkapitányok véleményét kikérve a meleg idő miatt - két fordulóban mehetett végig a nap folyamán.  Az országos versenyekről is ismert versenyszámok mellett (kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, sarangolás, szerelés) a tavaly debütált, régi-új versenyszám, a döntés is bekerült a versenyszabályzatba. A közönségcsalogató különdíjas versenyszám, a keresztvágó fűrészelés, - melynek során két ember egy rönköt vág át időre – tavalyhoz hasonlóan amatőr kupán való indulással a látogatók is kipróbálhatták.

A csapatverseny eredménye:

   I. helyezett: Agrogold Császár/Karsai TEAM

II. helyezett: Somogyi Fa Kft./Vértesi Erdő Zrt. Síkvidéki Erdészet

III. helyezett: Silvanus 2001 Kft

 

Az országos döntőre további kvalifikálók:

 IV. helyezett: Bakonyi Bogvágó Banda/Bakonyerdő Zrt. I-es csapat

 V.  helyezett: Barfa 2014 Kft./KAEG Zrt.

 VI. helyezett: Hanyi Hódok

 

További részletes eredmények: www.fakitermeloverseny.hu

A különdíjasok:

Legfiatalabb: Takács Ervin (Roth Gyula SZKKI)

Legöregebb: Horváth Csaba (Hanyi Hódok)

A férfias megmérettetésen az egyetlen, hölgy versenyző köszöntéséről sem feledkeztünk meg:

Veres Boglárka (Silvanus 2001 Kft.),

Profi keresztvágó fűrészelés győztesei: Kiss Attila és Bencsics István (Hanyi Hódok)

Amatőr keresztvágó fűrészelés győztesei: Nyári Károly és Puskás Antal (a közönség soraiból)

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Köszönet a szervezőtársaknak, támogatóknak, vállalkozóknak és minden erdészeti és központi kollégának, akik segítettek abban, hogy ez a színvonalas, régiós megmérettetés és méhészeti nap létrejöhetett.

    

 
 

    

  

  

  

Vértesi Erdő Zrt.

Tatabánya, 2019.06.18