A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

XVII. Sthil Országos Fakitermelő Verseny Császári Regionális Elődöntő (III. Vértesi Fakitermelő Kupa)

XVII. Sthil Országos Fakitermelő Verseny Császári Regionális Elődöntő (III. Vértesi Fakitermelő Kupa)

XVII. Sthil Országos Fakitermelő Verseny Császári Regionális Elődöntő (III. Vértesi Fakitermelő Kupa) 2018. május 5-én a Vértesi Erdő Zrt., az Agrogold Stihl Császár szakkereskedés, Császár Község Önkormányzata és az Andreas Stihl Kft. társszervezésében és támogatásával került megrendezésre a császári Egresi-réten.

2018.05.17.

Tavaly monszunszerű időjárás nehezítette a verseny előkészületeit, s a versenynapon is tapasztalható volt kis eső. Idén az időjárásra semmilyen panasza nem lehetett a versenyzőknek, szervezőknek, és a nagyérdemű közönségnek. A versenynapon és az azt megelőző héten is verőfényes, zavartalan napsütést, nyárias meleget tapasztalhattunk, mely ideális körülményeket teremtett a versenyzéshez.

Az idei megmérettetésen is a fakitermelői munkakultúra, a baleset megelőzés fontosságának népszerűsítése, a közösségépítő és közvélemény-formáló szerep, az ismeretek megosztása voltak az alapcélok, melyeknek kiváló ötvöző fóruma lehetett egy jó hangulatú verseny. A versenynek idén is nagy tétje volt. Az értékes nyereményeken felül a császári régiós versenyen – a 6 idei régiós verseny egyikeként - az első 6 helyezett jogot nyert a XVII. Stihl Országos Versenysorozat Döntőjében való részvételre. A versenynap további programjai nagyon széles palettán mozogtak – bővülve tavalyhoz képest is - ezzel is emelve a rendezvény színvonalát. Jelen voltak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara komárom-esztergom megyei szervei, ahol a kedves érdeklődők tájékoztatást kaphattak felvetődő szakmai kérdéseikre, és értékes kiadványokra tehettek szert. A Császári Gazdák Vt. trófeabemutatója, fafaragó művészek, illetve a mindennapi fakitermelői munkafolyamatokat a látványos elemekkel fűszerező Timbersport show és irányított fadöntés egész napos látványosságokat jelentettek.  Ezen felül gépbemutatók, Erdei Delikátesz bolt, borkóstoló, gyermekjátszóház, slackline-foglalkozás, faápolás bemutató színesítette még a programokat. A fakitermelő verseny mellett 13 csapat nevezésével egy főzőverseny is lezajlott, ahol a nagyérdemű közönség finom vadételekkel csillapíthatta éhségét. 

A 12 benevezett csapatot Beke Gyöngyi, Császár község polgármestere; Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György, a Megyei Közgyűlés elnöke, Györök Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese, Gémesi József, az Andreas Stihl Kft. képviselője, valamint Bíró Tibor az Agrogold Stihl Császár ügyvezetője köszöntötték a megnyitón. A férfias küzdelem - a versenykiírásnak megfelelően - két fordulóban mehetett végig a nap folyamán.  Az országos versenyekről is ismert versenyszámok mellett (kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, sarangolás, szerelés) egy új versenyszám, a döntés is bekerült a versenyszabályzatba. A mindennapokban a döntés az egyik legfontosabb – ugyanakkor legbalesetveszélyesebb - munkaelem, így bevezetése nem lepte meg a versenyzőket, nagy érdeklődéssel és versenyhévvel fogtak hozzá az új versenyszám végrehajtásához is. A közönségcsalogató különdíjas versenyszám, a keresztvágó fűrészelés, - melynek során két ember egy rönköt vág át időre – tavalyhoz hasonlóan amatőr kupán való indulással a látogatók is kipróbálhatták.

A csapatverseny eredménye:

I.     helyezett: Hanyi Hódok (TAEG Zrt. főtámogatásával – Horváth Csaba, csk., Zsámboki Krisztián, Kiss Attila és Bencsics István

II. helyezett: Agrogold Császár (Feru Dániel Vince, csk, Karsai Balázs, Kajári Rajmund, Kajári Ferenc)

III. helyezett: Hegylakók (Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészet –Lábodi Géza, csk, Lábodi Csaba, Kiss Szilárd, Nagy Zoltán)

Az országos versenyre továbbjutottak még: 4-ként az Alba Berkenye Kft. (Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészet), 5-ként a Móvár Tűzoltóság és 6-ként a Silvanus 2001 Kft. csapata.

A különdíjasok:

Legfiatalabb: Novák Márió (Somogyi Fa Kft.)

Legöregebb: Horváth Csaba (Hanyi Hódok)

A férfias megmérettetésen a hölgy versenyzők köszöntéséről sem feledkeztünk meg:

Veres Boglárka (Silvanus 2001 Kft.),

Profi keresztvágó fűrészelés győztesei: Feru Dániel és Kajári Ferenc (Agrogold Császár)

Amatőr keresztvágó fűrészelés győztesei: Pintér Gábor és Kerék József (a közönség soraiból)

 

A főzőverseny eredményei:

I. helyezett: Gyüsziné Márkus Cecília

II. helyezett: Ádám konyhája

III. helyezett: Szommer Ákos és csapata

 

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Köszönet a szervezőtársaknak, támogatóknak, vállalkozóknak és minden erdészeti és központi kollégának, akik segítettek abban, hogy ez a színvonalas, régiós megmérettetés létrejöhetett.

Külön köszönet a versenybíróknak és a versenyzőknek, akik felkészültségükkel és kitartásukkal, fegyelmezett versenyzéssel segítették a nap balesetmentes zárását, melyet a díjátadón Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár úr is kiemelt záróbeszédében. Emellett reményét fejezte ki, hogy a verseny szellemisége a mindennapok munkafolyamataiban is visszatükröződik, emelve a térségben dolgozó vállalkozások mind magasabb szakmai színvonalú munkateljesítését.

A továbbjutókkal találkozunk a Bábolnai Gazdanapokon az országos döntőben, a többiekkel pedig reméljük jövőre ugyanitt!

 

A Szervezőbizottság nevében:

Boglári Zoltán, erdőgazdálkodási osztályvezető

 

A versenyről képriport készült, mely megtekinthető a Hazai Vadász TV magazin

2018. május 19-i adásában és itt.