A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

XVI. Sthil Országos Fakitermelő Verseny Császári Regionális Elődöntő (II. Vértesi Fakitermelő Kupa)

XVI. Sthil Országos Fakitermelő Verseny Császári Regionális Elődöntő (II. Vértesi Fakitermelő Kupa)

2017. május 13-án a Vértesi Erdő Zrt., az Agrogold Stihl Császár szakkereskedés, Császár Község Önkormányzata és az Andreas Stihl Kft. társszervezésében és támogatásával került megrendezésre a császári Egresi-réten.

2017.05.26.

Az idei havas áprilist egy szubtrópusi monszun időjárási elemeket idéző május követett. A verseny előtti nap délután még az előkészületek közepette – a szervezőbizottság idegeit edzve - kezdett el esni az eső, s az éjjel elég viharosra sikerült. Másnap délelőtt azonban a kezdeti „csepegős” időszakot a verőfényes napsütés váltotta, így a második versenykör már nyárias hangulatban folyhatott.

A tavalyi „házi” versenyen (I. Vértesi Fakitermelő Kupa) a fakitermelői munkakultúra, a baleset megelőzés fontosságának népszerűsítése, a közösségépítő és közvélemény-formáló szerep, az ismeretek megosztása voltak az alapcélok, melyeknek kiváló ötvöző fóruma lehetett egy jó hangulatú verseny. Az idei régiós verseny – a fenti célokon felül - már egy magasabb szintet követelt mind a szervezői, mind a versenyzői oldalról, hiszen a tét nagy volt: az első 6 helyezett jogot nyert a XVI. Stihl Országos Versenysorozat Döntőjében való részvételre. Emellett a versenynap további programjai nagyon széles palettán mozogtak, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát: Császári Gazdák Vt. trófeabemutatója, fafaragó művészek, íjászbemutató, illetve a mindennapi fakitermelői munkafolyamatokat a látványos elemekkel fűszerező Timbersport show, majd gépbemutatók, Erdei Delikátesz bolt, borkóstoló, gyermekjátszóházak között választhatott a versenyszámok szünetében a nagyérdemű.  Mindegyik program – jelen esetben a Kisbéri járás és a régió településeiről – kilátogató közönségnek és a csapatok szurkolóinak a kellemes kikapcsolódását szolgálta.

A 16 benevezett csapatot Beke Gyöngyi, Császár község polgármestere; Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója, Gémesi József, az Andreas Stihl Kft. képviselője, valamint Bíró Tibor az Agrogold Stihl Császár ügyvezetője köszöntötték a 9 órakor kezdődő megnyitón. A 17. benevezett csapat (oroszlányi tűzoltók csapata: Lángvágók) az éjszakai viharok alatt is szolgálatot teljesítettek, így nem tudtak elindulni. Ezúton is üdvözöljük őket, úgy tekintjük, mintha ők is velünk lettek volna e szép napon. Az időjárás a fentebb írtaknak megfelelően végül megkegyelmezett, így a versenybírók döntése értelmében a férfias küzdelem - a versenykiírásnak megfelelően - két fordulóban mehetett végig a nap folyamán.  Az országos versenyekről is ismert csapat-versenyszámok mellett (kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, sarangolás) egy különdíjas - közönségcsalogató - számra is sor került: a keresztvágó fűrészelésre, melynek során harangfűrésszel két ember egy rönköt vág át időre. A profik mellett ezt a versenyszámot idén ezúttal amatőr kupán való indulással a látogatók is kipróbálhatták.  

 

 

A csapatverseny eredménye:

I helyezett: Hanyi Hódok (TAEG Zrt. főtámogatásával – Horváth Csaba, csk., Zsámboki Krisztián, Kiss Attila és Kiss Attila

II. helyezett: Alba Berkenye Kft. (Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészet – Forgács János csk., Márton Zoltán, Szabó Zoltán és Szabó Szilárd)

III.    helyezett: Szombathelyi Erdészeti Zrt. (Imre József csk., Czirók Bianka Boglárka, Bencsics Zoltán és Németh Péter)

 

Az országos versenyre továbbjutottak még: 4-ként a Pilis Parkerdő Zrt. Ráckeve I-es csapata illetve holtversenyben 5-ként a Ráckeve II-es és a Somogyi Fa csapata, 6. helyezés nem került kiosztásra.

 

A különdíjasok:

 

Legfiatalabb: Takács Áron József (Szákszendi Fanyűvők)

Legbölcsebb: Horváth Csaba (Hanyi Hódok)

 

A férfias megmérettetésen a hölgy versenyzők köszöntéséről sem feledkeztünk meg:

 

 Török Tímea (Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar)

 Veres Boglárka (Sylvanus 2001 Kft.),

 Czirók Bianka Boglárka (Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

 

Első résztvevők: Somogyi Fa, Ráckeve II/Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Profi keresztvágó fűrészelés győztesei: Kiss Attila és Kiss Attila (Hanyi Hódok)

Amatőr keresztvágó fűrészelés győztesei: Szabó Lajos és Kerék József (a közönség soraiból)

 

Gratulálunk a szép eredményekhez!

 

 

Köszönet a szervezőtársaknak, támogatóknak, vállalkozóknak és minden erdészeti és központi kollégának, akik segítettek abban, hogy ez a színvonalas, régiós megmérettetés létrejöhetett. Külön köszönet a versenybíróknak és a versenyzőknek, akik felkészültségükkel és kitartásukkal segítették a nap balesetmentes zárását. A továbbjutókkal találkozunk szeptemberben Soponyán, a többiekkel pedig reméljük jövőre ugyanitt!

 

 

A Szervezőbizottság nevében:

Boglári Zoltán, erdő és vadgazdálkodási igazgató