A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Veszettség elleni védekezés

Veszettség elleni védekezés

A Vértesi Erdő Zrt. kezelésébe tartozó területeket érintően, 2007. tavaszán folytatódik a vadon élő ragadozók veszettség elleni immunizálása. Az ezzel kapcsolatos, legfontosabb tudnivalók az alábbiak:

2007.04.11.

 1. A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség.
 2. A betegség legfőbb terjesztője a RÓKA.
 3. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét -a rókák veszettség elleni vakcinázását- Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992 októberében hazánkban is megkezdődött a rókák vakcinázása.
 4. A vakcinát tartalmazó kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely szürkésbarna színű. A róka miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe.
 5. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik.
 6. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, veszélyt nem jelent, de ennek ellenére NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI.
 7. TILOS a csalétket felvágni, vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni:
  a) Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő jódtartalmú fertőtlenítőszerrel lemosni.
  b) Ha az oltóanyag friss sebbe, vagy a nyálkahártyára kerül haladéktalanul ORVOSHOZ KELL FORDULNI.
 8. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított 21 napig az ebeket megkötve, vagy zárva kell tartani (EBZÁRLAT), és csak pórázon szájkosárral szabad közterületre vinni.
 9. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő, vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül és haladéktalanul értesítse a legközelebbi hatósági állatorvost.

A vakcinázás időpontja: 2007. április 13-18.
A Vértesi Erdő Zrt. ERDŐLÁTOGATÁSI KORLÁTOZÁSA 2007. május 15-ig érvényben van.