Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Vérebvezető tanfolyam és elővizsgák Tornyópusztán

Vérebvezető tanfolyam és elővizsgák Tornyópusztán

2014. március 15-én, második alkalommal gyűltek össze vérebek és vezetőik, valamint a téma iránt érdeklődők a Magyar Véreb Egylet Komárom-Esztergom megyei továbbképző rendezvényén.

2014.03.27.

Az egylet az elmúlt évben körzetfelelősi rendszert alakított ki, így gondoskodva a regionálisan zajló továbbképzések, a munkavizsgák és a tenyésztés felügyeletéről, irányításáról.

A vérebvezetés a vadászkutyákkal végzett munka egy különleges ága, amely nagy gyakorlatot és elhivatottságot igényel. A vérebek kiképzése -szakmai nyelven ,,bevezetése”- sokban különbözik más vadászkutyafajták tanításától. A tanfolyamok célja éppen ezért a kezdő vérebvezetők oktatása, gyakorlati és elméleti segítség formájában.

A tornyópusztai tanfolyamot a megyei körzetfelelős, Oláh Csaba vérebvezető, a Vértesi Erdő Zrt. hivatásos vadásza és Bartha Ferenc, a fejér-megyei körzetfelelős szervezte, amelyet nagy érdeklődés kísért. A mintegy 40 résztvevő két elővizsga és két gyakorló csapa kidolgozását, értékelését láthatta élőben, majd a program a Tornyópusztai Vadászházban folytatódott, kötetlen szakmai beszélgetés formájában. A délutáni program részeként dr. Partali Csilla kisállat-gyógyász szakállatorvos tartott előadást a balesetet, sérülést szenvedett vadászkutyák helyszíni ellátásról és a kutyatenyésztéssel kapcsolatosan felmerülő tenyésztés-higiéniai kérdésekről, fertőző betegségekről.

A vérebek és vezetőik munkája több millió forint bevételt eredményez a vadászatra jogosultaknak.  A 2013/2014 vadászati évben Komárom-Esztergom megyében 9.803 db nagyvad került terítékre. A rendelkezésre álló adatok alapján a megyében dolgozó vizsgázott vérebek (3 db) és vezetőik ebből közel 100 db-ot hoztak terítékre, amelyek együttes trófea- és húsértéke megközelíti a 10 millió Ft-ot. A megyénket jellemző számadatokat tekintve bőven akad még tennivaló a vérebek alkalmazása területén, ezért a továbbképzésekre a jövőben hívjuk és várjuk az érdeklődő hivatásos- és sportvadászokat egyaránt.

Tatabánya, 2014. 03. 26.

Oláh Csaba sk., hivatásos vadász 

Az eseményről készült fotók megtekinthetők itt.