A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Vadvédelem és vadgazdálkodás 2012 nyarán

Vadvédelem és vadgazdálkodás 2012 nyarán

A Vértesi Erdő Zrt. mintegy 30.000 hektár vadászterületen folytat vadgazdálkodást a földtulajdonosok megbízásából, illetve haszonbérlőként.

2012.09.10.

Társaságunk a vadászati év első félévében a vadgazdálkodási feladatok közül, a vad és élőhelyének védelmével kapcsolatos tennivalókat, illetve a vadászterületek berendezéseinek karbantartását, fejlesztését végezte el. Több száz hektárnyi művelt vadföldön, zab, búza, kukorica, és pillangós vadlegelők folyamatos biztosításával gondoskodott a kiegészítő takarmányozásról, csökkentve ezzel az erdei és mezőgazdasági vadkár mértékét. Az aszályos időjárás miatt az itatók és dagonyák szükség szerinti vízutánpótlása is folyamatos volt.

A vad nyugalmának biztosítása érdekében a nyári vadászatok döntő többsége a vadkárral érintett területrészeken folyt, melyek során terítékre kerültek kiemelkedő trófeájú agyarasok is. Az őzbak vadászatának eredményessége a tervezetteknek megfelelően alakult. Vendégeink a vadászélmények mellett különleges trófeákkal is gazdagodtak, melyről fényképes összeállításunk itt megtekinthető.

Vadászati idényen kívüli elejtési engedéllyel szabad területen, került terítékre az az ezüstérmes muflonkos, melynek főbb trófeabírálati adatai az alábbiak:

Átlagos csigahossz:            87,0 cm
Terpesztés:                            50,0 cm
Szarvvégek távolsága:        22,7 cm
Átlagos vastagság (I. harmad):    22,35 cm
C.I.C. pont:                            202,25
Kor:                                        7 év, érett

A Vértesi Erdő Zrt. a tavaszi-nyári időszakban a kezelésébe tartozó erdőterületek közcélú igénybevételéhez (teljesítménytúrákhoz és más szervezett erdei sportversenyekhez), több mint 10.000 fő résztvevővel, 54 hozzájárulást adott ki. Az erdőket pihenés és sportolás céljából felkeresők, illetve az ott élő vadállománynak egyaránt érdeke a közcélú igénybevétel, valamint a vadvédelmi és vadászati tevékenység összehangolása, melyet erdőkezelőként és vadgazdálkodóként társaságunk kiemelt feladatának tekint.