A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Újabb káresetek az erdőben

Újabb káresetek az erdőben

Ez a tél már nem először okoz meglepetéseket a Vértes és a Gerecse hegyein. Az erdőállományok a jég okozta sérülések után most a hétvégén leesett vizes hó által károsodtak.

2015.01.29.

A fenyő egyedek esetében a korona részek törtek, de kisebb százalékban lombos erdők fáinak koronáiból is szakadtak le ágak. Ugyanakkor a fiatalosok és vékony rudas állományok egyedei egyes helyeken erősen megdőltek, illetve meghajlottak, de várhatóan, a hóolvadás után lassan visszanyerik eredeti állapotukat.

   Ezzel szemben – ha nem is letarolt állapotról van szó – az Agostyáni Arborétumban értékben jelentős a dőlésből és a törésből fakadó veszteség, hiszen különleges örökzöldek fordultak ki a felázott talajból, illetve törtek derékba. A természet okozta kár felszámolása folyamatos, csütörtökre már iskolásokat várunk, hogy bemutathassuk a téli arborétumot.

   Agostyánt nem említve összességében nem számottevő a kár, de az erdőjáróktól elővigyázatosságot kíván a kialakult helyzet. Az utakról az akadályokat gyorsan el lehetett távolítani, így ezek – a legtöbb helyen – járhatóak már.

   Kérünk mindenkit, akit az egészséges téli levegő és a pazar  havas táj csábítgat az erdő mélyébe, legyen óvatos, használja a felszabadított erdei utakat megfelelő elővigyázatossággal.

2015. január 27.