Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Újabb káresetek az erdőben

Újabb káresetek az erdőben

Ez a tél már nem először okoz meglepetéseket a Vértes és a Gerecse hegyein. Az erdőállományok a jég okozta sérülések után most a hétvégén leesett vizes hó által károsodtak.

2015.01.29.

A fenyő egyedek esetében a korona részek törtek, de kisebb százalékban lombos erdők fáinak koronáiból is szakadtak le ágak. Ugyanakkor a fiatalosok és vékony rudas állományok egyedei egyes helyeken erősen megdőltek, illetve meghajlottak, de várhatóan, a hóolvadás után lassan visszanyerik eredeti állapotukat.

   Ezzel szemben – ha nem is letarolt állapotról van szó – az Agostyáni Arborétumban értékben jelentős a dőlésből és a törésből fakadó veszteség, hiszen különleges örökzöldek fordultak ki a felázott talajból, illetve törtek derékba. A természet okozta kár felszámolása folyamatos, csütörtökre már iskolásokat várunk, hogy bemutathassuk a téli arborétumot.

   Agostyánt nem említve összességében nem számottevő a kár, de az erdőjáróktól elővigyázatosságot kíván a kialakult helyzet. Az utakról az akadályokat gyorsan el lehetett távolítani, így ezek – a legtöbb helyen – járhatóak már.

   Kérünk mindenkit, akit az egészséges téli levegő és a pazar  havas táj csábítgat az erdő mélyébe, legyen óvatos, használja a felszabadított erdei utakat megfelelő elővigyázatossággal.

2015. január 27.