A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Trófeaszemle a Vértesi Erdő Zrt.-nél

Trófeaszemle a Vértesi Erdő Zrt.-nél

A szeptember 3-i Konferencia a Minőségi Vértesi Gímszarvasért rendezvényhez hasonlóan a Vértesi Erdő Zrt. a 2019-es szarvasbőgés-értékelő trófeaszemle színteréül is az egykor V. Esterházy Imre gróf által építtetett rédei Intézőházat választotta. A szakmai eseményen az erdőgazdaság szakszemélyzete, helyi vadásztársaságok képviselői, valamint a vadgazdálkodás iránt érdeklődők egyaránt jelen voltak.

2019.10.22.

A trófeaszemlén a Vértesi Erdő Zrt. vadászterületein 2019. szeptemberében esett, valamint az 510. számú Vértes-hegységi vadgazdálkodási tájegységben terítékre került bikák trófeáit állították ki.

 

Társaságunk fontos célkitűzése a vértesi gímszarvas állománnyal történő magas szintű, szakszerű és tartamos gazdálkodás, melynek nem csupán a társaság vadászterületein kell megvalósulnia, hanem legalább vadgazdálkodási tájegységi szinten.- hangsúlyozta megnyitó beszédében Juhász Lenke, a Vértesi Erdő Zrt. vadászati irodájának vezetője.

 

Macsek Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója így értékelte a szarvasbőgést:

A mai nap egy ünnepnap, hiszen véget ért a bőgés, melynek eredménye itt látható előttünk. A trófeaszemle az egyik legjobb módja gazdálkodásunk eredményességének bemutatására. A helyszínen a Vértesi Erdő Zrt. vadászterületein - 28500 ha-on – szeptemberben, szabad területen terítékre hozott összes gímbika trófeája kiállításra került, mindösszesen 90 darab. Továbbá jelen van a társaság teljes szakszemélyzete, akik fáradhatatlan és magas színvonalú munkája nélkül most nem állhatnánk itt ennyi trófea előtt. Köszönöm a munkájukat!

 

A Társaság éves vadgazdálkodási terve a három vadászterületet érintően 170 gímbikát tartalmaz, melyből az idei év szeptemberében a bőgésben 90 gímbika került terítékre, azaz a terv 53%-a. Tételesen, 31 a Dél-Vértesi, 30 a Gerecsei, 25 az Észak-Vértesi és 4 a Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság területéről.

A trófeákat egy szigorú pontrendszer alapján értékelik, melynek végeredményeképpen érmes bikák születhetnek. A 90 bikából 19 kapott érmet a bírálaton (16 bronz- és 3 ezüstérem). A legidősebb 10 éves, a legfiatalabb 3 éves gímbika volt. Az összes trófeát figyelembe véve, az átlagtömeg 4,99 kg, míg a legnagyobb pedig meghaladja a 8,5 kg-ot. A szakmai értékelést követően Juhász Lenke vadászati irodavezető megköszönte a társaság és az együttműködők eredményes munkáját, a vadásztársaságok közreműködését és Varga Jánosnak, a Rédei Intézőház Kft. igazgatójának és tulajdonosának a színvonalas helyszín biztosítását.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával megvalósult rendezvényt Erdélyi Tamás többszörös magyar bajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes, valamint Búr Zoltán Európa-bajnok szarvasbőgő bemutatója zárta.