A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Tél az erdőn

Tél az erdőn

Most aztán igazán téli időjárás van. A frissen hullott hó még a városokban is patyolatfehér, kint az erdőn pedig a korábbi vékonyka hótakaróra rakódik az újabb fehér paplan.

2008.01.13.

Ráadásul már közel két hete fagy keményít kopogósra mindent. Olyan csend és nyugalom van a behavazott erdőben, mintha templomban járnánk.

A fagy megdermeszti az életet. A növények felfüggesztették az élettevékenységeiket, mint ahogy néhány állat is téli álmot alszik. Ám azok az állatok is igyekeznek takarékoskodni az energiával, amelyek éberen vészelik áta kíméletlen, fagyos időszakot.

Az erdőben a leglátványosabb, a legnagyobb hirtelen változást jelentő munka, a termelések időszaka a tél. A kitermelt fa a rakodók sarangjain, máglyáin kerül felvételre, aztán elbúcsúzik az erdőtől, és iparifaként vagy tűzifaként hasznosul. Azért ebben az időben történnek a fahasználatok, mert a területen maradó, nyugalmi állapotban lévő fák sérülései így kisebbek, ha hó van, az újulat sem károsodik annyira a kitermelt fa közelítése közben, ráadásul a fagyba dermedt földutakon is könnyebb a munkagépek mozgása, mint az őszi esőzések idején.

Ezeken kívül van még egy üdvös hatása a téli fakitermeléseknek a vad számára is. Ebben a táplálékínséges időszakban a talajra kerülő fakoronák hajtásai, rügyei nagyszerű takarmányul szolgálnak a kérődző vadfajok számára. Természetesen a vad gondozása, etetése nem merülhet ki ennyiben. Már korábban fel lettek töltve szálastakarmánnyal az etetők. Ilyenkor már csak abrakot hord ki a vadgazda. Ha szükséges, akkor viszont az etetőhöz futó utakat tolólappal is meg kelltisztítani. Így könnyebben jut hozzá a vad a takarmányhoz, és az olyan, viszonylag rövidlábú vad, mint a muflon is elkerülheti a felfázást, a veszélyes hashártyagyulladást.

A vadászattal szemben inkább a vadvédelem jellemző erre az időszakra, bár a február 29-éig tartó vadászati év végéig teljesíteni kell az előírt kilövési terveket, különben még bírsággal is sújtják a vadászatra jogosultat. Úgyhogy ahol még elmaradások vannak a tervben, ott a szükséges állományhasznosításokat az elkövetkező két hónapban még végre kell hajtani.