Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Tél az erdőn

Tél az erdőn

Most aztán igazán téli időjárás van. A frissen hullott hó még a városokban is patyolatfehér, kint az erdőn pedig a korábbi vékonyka hótakaróra rakódik az újabb fehér paplan.

2008.01.13.

Ráadásul már közel két hete fagy keményít kopogósra mindent. Olyan csend és nyugalom van a behavazott erdőben, mintha templomban járnánk.

A fagy megdermeszti az életet. A növények felfüggesztették az élettevékenységeiket, mint ahogy néhány állat is téli álmot alszik. Ám azok az állatok is igyekeznek takarékoskodni az energiával, amelyek éberen vészelik áta kíméletlen, fagyos időszakot.

Az erdőben a leglátványosabb, a legnagyobb hirtelen változást jelentő munka, a termelések időszaka a tél. A kitermelt fa a rakodók sarangjain, máglyáin kerül felvételre, aztán elbúcsúzik az erdőtől, és iparifaként vagy tűzifaként hasznosul. Azért ebben az időben történnek a fahasználatok, mert a területen maradó, nyugalmi állapotban lévő fák sérülései így kisebbek, ha hó van, az újulat sem károsodik annyira a kitermelt fa közelítése közben, ráadásul a fagyba dermedt földutakon is könnyebb a munkagépek mozgása, mint az őszi esőzések idején.

Ezeken kívül van még egy üdvös hatása a téli fakitermeléseknek a vad számára is. Ebben a táplálékínséges időszakban a talajra kerülő fakoronák hajtásai, rügyei nagyszerű takarmányul szolgálnak a kérődző vadfajok számára. Természetesen a vad gondozása, etetése nem merülhet ki ennyiben. Már korábban fel lettek töltve szálastakarmánnyal az etetők. Ilyenkor már csak abrakot hord ki a vadgazda. Ha szükséges, akkor viszont az etetőhöz futó utakat tolólappal is meg kelltisztítani. Így könnyebben jut hozzá a vad a takarmányhoz, és az olyan, viszonylag rövidlábú vad, mint a muflon is elkerülheti a felfázást, a veszélyes hashártyagyulladást.

A vadászattal szemben inkább a vadvédelem jellemző erre az időszakra, bár a február 29-éig tartó vadászati év végéig teljesíteni kell az előírt kilövési terveket, különben még bírsággal is sújtják a vadászatra jogosultat. Úgyhogy ahol még elmaradások vannak a tervben, ott a szükséges állományhasznosításokat az elkövetkező két hónapban még végre kell hajtani.