Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Tavasz az erdőn

Tavasz az erdőn

Már derékig benne járunk a tavaszban. Megfeledkezhetünk a téli zimankóról és a rövid nappalokról.

2008.04.10.

Már a kikeletet jelző hóvirág is elvirágzott, helyét átvette az odvas keltike, a tavaszi hérics, a kankalin, az ibolya és a többi tavaszi virág. De virágoznak a fák, a bokrok is. Elsőként a szénanáthások életét megkeserítő mogyoró szórta szét a pollenjeit, aztán következett a húsos som, az erdőkben is megtalálható cseresznye, hamarosan a vadrózsa és a kökény is virágba borul. Folyamatosan pattannak meg a levélrügyek is, kihajtanak a lágyszárú növények is, kezd zöldülni az erdő.

Azonban az állatok legalább annyira jelzik az idő múlását, az örök idő keréktovagördülését, mint a növények. Még inkább a tél végén, mint a tavasz elején kezdték eldobni fejdíszüket a szarvasbikák. Lassan letisztítják a télen növesztett agancsaikat az őzbakok, ezzel egyidejűleg territóriumot is foglalnak. Az idő enyhülésével megkezdődik a szőrváltás is. Ez az időszak azonban leginkább a szaporodásról szól. A vaddisznó kocák egy része már lefialt, találkozhatunk idei muflonbáránnyal, és hamarosan a szarvastehenek is elleni fognak, majd utánuk az őzsuták.

A hazánkban áttelelő állatok mellett a megérkező költöző madarak is nagyszerűen mutatják, hogy az évnek mely szakában is járunk. Megérkezett a seregély, az örvösgalamb,a vadászszíveknek oly kedves szalonka, hamarosan kakukkszótól lesz hangos a hajnal.

A kikelet és ezek a változások természetesen meghatározzák az erdőben a munkájukat végző erdészek, vadászok tevékenységét. Befejeződtek a téli fakitermelések, most az erdészek is az erdőnevelésre, a felújításokra összpontosítanak. Ilyenkor ültetik a facsemetéket. Fontos a szaporodó vad védelme, nyugalma, ezt a célt szolgálja a február 15-étől bevezetett erdőlátogatási korlátozás is. A sűrűk mellé kihelyezett egy-egy széna- vagy szalmabála jó alapanyagot jelent a vaddisznók malacozó vackának kialakításához. A vad számára kialakított vadföldeken már márciusban el lett vetve a zab, amit követ majd a napraforgó, kukorica és a cirok. A vadgazdálkodásnak azonban csak egy része a vadvédelem, legalább ilyen fontos az állományszabályozás, ami a vadászatban ölt testet. Minden évszak, hónap más és más vadászatot tartogat a vadászok számára. Április15-ével megkezdődik az őzbakvadászat, ami a munka mellett sok örömöt is okoz.