A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Tavasz az erdőn

Tavasz az erdőn

Már derékig benne járunk a tavaszban. Megfeledkezhetünk a téli zimankóról és a rövid nappalokról.

2008.04.10.

Már a kikeletet jelző hóvirág is elvirágzott, helyét átvette az odvas keltike, a tavaszi hérics, a kankalin, az ibolya és a többi tavaszi virág. De virágoznak a fák, a bokrok is. Elsőként a szénanáthások életét megkeserítő mogyoró szórta szét a pollenjeit, aztán következett a húsos som, az erdőkben is megtalálható cseresznye, hamarosan a vadrózsa és a kökény is virágba borul. Folyamatosan pattannak meg a levélrügyek is, kihajtanak a lágyszárú növények is, kezd zöldülni az erdő.

Azonban az állatok legalább annyira jelzik az idő múlását, az örök idő keréktovagördülését, mint a növények. Még inkább a tél végén, mint a tavasz elején kezdték eldobni fejdíszüket a szarvasbikák. Lassan letisztítják a télen növesztett agancsaikat az őzbakok, ezzel egyidejűleg territóriumot is foglalnak. Az idő enyhülésével megkezdődik a szőrváltás is. Ez az időszak azonban leginkább a szaporodásról szól. A vaddisznó kocák egy része már lefialt, találkozhatunk idei muflonbáránnyal, és hamarosan a szarvastehenek is elleni fognak, majd utánuk az őzsuták.

A hazánkban áttelelő állatok mellett a megérkező költöző madarak is nagyszerűen mutatják, hogy az évnek mely szakában is járunk. Megérkezett a seregély, az örvösgalamb,a vadászszíveknek oly kedves szalonka, hamarosan kakukkszótól lesz hangos a hajnal.

A kikelet és ezek a változások természetesen meghatározzák az erdőben a munkájukat végző erdészek, vadászok tevékenységét. Befejeződtek a téli fakitermelések, most az erdészek is az erdőnevelésre, a felújításokra összpontosítanak. Ilyenkor ültetik a facsemetéket. Fontos a szaporodó vad védelme, nyugalma, ezt a célt szolgálja a február 15-étől bevezetett erdőlátogatási korlátozás is. A sűrűk mellé kihelyezett egy-egy széna- vagy szalmabála jó alapanyagot jelent a vaddisznók malacozó vackának kialakításához. A vad számára kialakított vadföldeken már márciusban el lett vetve a zab, amit követ majd a napraforgó, kukorica és a cirok. A vadgazdálkodásnak azonban csak egy része a vadvédelem, legalább ilyen fontos az állományszabályozás, ami a vadászatban ölt testet. Minden évszak, hónap más és más vadászatot tartogat a vadászok számára. Április15-ével megkezdődik az őzbakvadászat, ami a munka mellett sok örömöt is okoz.