A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Szarvasbőgés idején

Szarvasbőgés idején

Beköszöntött az ősz, amit nem csak a naptár tudat, hanem az időjárás is. Eljött a gyümölcsérlelő nyár után a betakarítás időszaka, a mi a vadászatra is igaz.

2007.09.05.

Közeledik a szarvasbőgés, már hangolnak a bikák. Ez nem csak a vadászszíveket dobogtatja meg, sok turista is kíváncsian várja a szarvasok nászát.

Megértjük az erdőlátogatók érdeklődését, de a figyelmüket fel szeretnénk hívni arra, hogy az erdőgazdaságunk munkatársai, az erdészek és hivatásos vadászok számára ez nem az önfeledt örömöt, szórakozást jelenti, hanem az egész éves, sőt többesztendős munka próbája. Most kell kísérni a kapitális trófeájú szarvasbikára áhítozó vadászvendégeket. Sok vendégnek olyan öreg, érmes trófeájú szarvasbikára fáj a foga, amit évek óta féltve őriznek, óvnak a személyzet tagjai, hogy a kor előrehaladtával mind nagyobb és szebb trófeát rakhasson föl.
Természetesen a kapitális bikák elejtése mellett a szarvasbőgés nagyszerű lehetőséget kínál az állományszabályozásra, vagyis a hibás agancsalakulású példányok meglövésére is.

Bízunk benne, hogy az idei szarvasbőgés is sikeres lesz, sok vadászvendég térhet haza szép trófeával és sok turistának is élményt szerez a szarvasbikák orgonálásának hallgatása. Az erdész-vadász szakszemélyzet kímélettel, nyugalom megteremtésével, okszerű takarmányozással, vadföldműveléssel igyekezett jóelőre megalapozni az őszi szarvasvadászat sikerét, ezért arra kérjük a turistákat, hogy tartsák tiszteletben ezt az áldozatos munkát, és ha kíváncsiak is a szarvasbőgésre, a vadásztatás sikerét ne veszélyeztessék. Ennek érdekében csak a turistautakat használják erdőlátogatáskor, és bármennyire is izgalmas az éjszakai szarvasbőgés, napnyugta után ne zavarják a jelenlétükkel a szarvasok nászát.

Megértésüket köszönjük, és ezúttal azt is megígérjük, hogy a közös erőfeszítéseinket koronázó sikerekről a szarvasbőgés után beszámolunk.