A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság

Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság

2. helyezést ért el a Vértesi Erdő Zrt. fakitermelő csapata a Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság bükkzsérci előválogatóján.

2014.09.08.

2014. augusztus 30-án, Bükkzsércen került megrendezésre a Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság idei ötödik, s ezzel a döntő előtti, utolsó előválogatója, a Bükkzsérci Önkormányzat és az Erfavad Kft. szervezésében, az Andreas Stihl Kft. támogatásával. Az előválogató társrendezvénye volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vadásznap, melynek keretében átadták a helyi vadászkamara kitüntetéseit, s a hivatalos megnyitóval kezdetét vehette a fakitermelő verseny is. A szép számú nézősereg az egyes versenyszámok szünetében számos program közül választhatott, mint a helyi erdőgazdaságok és vadásztársaságok trófeabemutatói, vagy a kézműves-foglalkozások. Megfáradva pedig finomat ebédelhetett a főzőverseny ételkülönlegességeiből.

A versenyen 15 csapat küzdött meg egymással. Két fő versenyszám számított bele a végső sorrend eldöntésébe: a szerelés (motorfűrész vezetőlemez-fordítás) és a kombinált szám (gallyazás, darabolás, hasítás, választékolás, sarangolás). Ez utóbbi versenyszám különösen nagy odafigyelést és precizitást kívánt meg a csapattagoktól. Minden versenyszám 2 körös volt, s a két jobb időeredményt adták össze a végső pontszám megállapításához. Az eseményt két további versenyszám is színesítette. Először a bükkzsérci előválogatók sorában idén fogatos versenyre is lehetett nevezni. A 11 ló és hajtóik igen gyorsan népszerűek lettek a harsányan buzdító nézők közt. Reméljük az országban sok hasonló kezdeményezést láthatunk majd, nehogy feledésbe merüljön a lovas közelítés, mint a fakitermelés nehéz, de szép hagyománya. A napot egy másik versenyen kívüli, de szintén igencsak közönségszórakoztató szám zárta: egy rönk rostirányra merőleges keresztvágása, erre speciálisan kiképzett fejszével.

A Vértesi Erdő Zrt. szoros csatában végül a 2. helyezést érte el, ezzel kvalifikálva magát a kaposvári, országos döntőre. A csapat tagjai: Bogdán Róbert, Lábodi Csaba, Lábodi Géza és May Balázs. Kísérő: Boglári Zoltán, fahasználati ágazatvezető. A csapat terepi felkészülését a Tatabányai Erdészet segítette.