Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság

Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság

2. helyezést ért el a Vértesi Erdő Zrt. fakitermelő csapata a Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság bükkzsérci előválogatóján.

2014.09.08.

2014. augusztus 30-án, Bükkzsércen került megrendezésre a Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság idei ötödik, s ezzel a döntő előtti, utolsó előválogatója, a Bükkzsérci Önkormányzat és az Erfavad Kft. szervezésében, az Andreas Stihl Kft. támogatásával. Az előválogató társrendezvénye volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vadásznap, melynek keretében átadták a helyi vadászkamara kitüntetéseit, s a hivatalos megnyitóval kezdetét vehette a fakitermelő verseny is. A szép számú nézősereg az egyes versenyszámok szünetében számos program közül választhatott, mint a helyi erdőgazdaságok és vadásztársaságok trófeabemutatói, vagy a kézműves-foglalkozások. Megfáradva pedig finomat ebédelhetett a főzőverseny ételkülönlegességeiből.

A versenyen 15 csapat küzdött meg egymással. Két fő versenyszám számított bele a végső sorrend eldöntésébe: a szerelés (motorfűrész vezetőlemez-fordítás) és a kombinált szám (gallyazás, darabolás, hasítás, választékolás, sarangolás). Ez utóbbi versenyszám különösen nagy odafigyelést és precizitást kívánt meg a csapattagoktól. Minden versenyszám 2 körös volt, s a két jobb időeredményt adták össze a végső pontszám megállapításához. Az eseményt két további versenyszám is színesítette. Először a bükkzsérci előválogatók sorában idén fogatos versenyre is lehetett nevezni. A 11 ló és hajtóik igen gyorsan népszerűek lettek a harsányan buzdító nézők közt. Reméljük az országban sok hasonló kezdeményezést láthatunk majd, nehogy feledésbe merüljön a lovas közelítés, mint a fakitermelés nehéz, de szép hagyománya. A napot egy másik versenyen kívüli, de szintén igencsak közönségszórakoztató szám zárta: egy rönk rostirányra merőleges keresztvágása, erre speciálisan kiképzett fejszével.

A Vértesi Erdő Zrt. szoros csatában végül a 2. helyezést érte el, ezzel kvalifikálva magát a kaposvári, országos döntőre. A csapat tagjai: Bogdán Róbert, Lábodi Csaba, Lábodi Géza és May Balázs. Kísérő: Boglári Zoltán, fahasználati ágazatvezető. A csapat terepi felkészülését a Tatabányai Erdészet segítette.