A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Ősz az erdőn

Ősz az erdőn

Bár olykor még melengetően süt a bágyadt nap, már színesednek, hullanak a levelek.

2007.10.25.

Hajnalban pára száll a völgyek aljára, és fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet. Néhány hidegtűrő gombát még találni, de az igazi gombaszedő időszak már véget ért, lepotyogott a som bogyója is, a kökény, a galagonya és a csipke termése viszont szépen díszlik, ezeket még lehet gyűjteni.

Befejeződött a szarvasbőgés, javában tart a barcogás, a dámok násza, hamarosan megkezdődik a muflonok párzása, amit berregésnek vagy üzekedésnek neveznek, és aztán a búgás is, ami a vaddisznó násza. A vadászati tevékenységet ezek az események nagyban meghatározzák. Egyébként továbbra is folyik a vad takarmányozása. Az etetők már fel vannak töltve szénával, jöhet a tél. A vadtakarmányozáshoz kapcsolódik a vadföldek őszi megművelése is.

Természetesen az erdész feladatai a vadgazdálkodással nem merülnek ki. A vegetációs időszak végével megkezdődnek a fahasználatok. Az előhasználatok (úgynevezett gyérítések) alkalmával egy-egy erdőrészletből a nyáron megjelölt fák kerülnek kivágásra. Ezzel az időszakonkénti gyérítéssel érhető el, hogy csak az arra érdemes fák érjék meg a vágásérettségi kort, illetve, hogy a kívánatos elegyarány jöjjön létre a területen. Ahol véghasználat történik, azaz a vágásérett korú fákat eltávolítják a területről, gondoskodni kell az erdőfelújításról. Az erdők felújítása (a terület újbóli erdősítése) történhet természetes vagy mesterséges módon. A természetes felújítást megelőzi az erdőkezelő tudatos tevékenysége, olyan véghasználati mód (fokozatos felújítóvágás) választása, amely lehetőséget teremt arra, hogy az idős állomány fokozatos kivágásával (megbontásával) egyre több fény érje a talajszintet, ezzel is elősegítve a lehullott magokból kikelő természetes újulat fejlődését. Mesterséges felújítás során a kivágott erdő helyére emberi munkával kerül vagy csemete, vagy pedig makk. A csemeteültetésnek és a makkvetésnek is a késő ősz, illetve a kora tavasz az ideje. Ahol a vadállomány nagysága vagy a felújítandó fafaj sajátosságai miatt szükséges, ott a felújításokat a vad károkozása ellen kerítéssel védi az erdőgazda.