Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Ősz az erdőn

Ősz az erdőn

Bár olykor még melengetően süt a bágyadt nap, már színesednek, hullanak a levelek.

2007.10.25.

Hajnalban pára száll a völgyek aljára, és fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet. Néhány hidegtűrő gombát még találni, de az igazi gombaszedő időszak már véget ért, lepotyogott a som bogyója is, a kökény, a galagonya és a csipke termése viszont szépen díszlik, ezeket még lehet gyűjteni.

Befejeződött a szarvasbőgés, javában tart a barcogás, a dámok násza, hamarosan megkezdődik a muflonok párzása, amit berregésnek vagy üzekedésnek neveznek, és aztán a búgás is, ami a vaddisznó násza. A vadászati tevékenységet ezek az események nagyban meghatározzák. Egyébként továbbra is folyik a vad takarmányozása. Az etetők már fel vannak töltve szénával, jöhet a tél. A vadtakarmányozáshoz kapcsolódik a vadföldek őszi megművelése is.

Természetesen az erdész feladatai a vadgazdálkodással nem merülnek ki. A vegetációs időszak végével megkezdődnek a fahasználatok. Az előhasználatok (úgynevezett gyérítések) alkalmával egy-egy erdőrészletből a nyáron megjelölt fák kerülnek kivágásra. Ezzel az időszakonkénti gyérítéssel érhető el, hogy csak az arra érdemes fák érjék meg a vágásérettségi kort, illetve, hogy a kívánatos elegyarány jöjjön létre a területen. Ahol véghasználat történik, azaz a vágásérett korú fákat eltávolítják a területről, gondoskodni kell az erdőfelújításról. Az erdők felújítása (a terület újbóli erdősítése) történhet természetes vagy mesterséges módon. A természetes felújítást megelőzi az erdőkezelő tudatos tevékenysége, olyan véghasználati mód (fokozatos felújítóvágás) választása, amely lehetőséget teremt arra, hogy az idős állomány fokozatos kivágásával (megbontásával) egyre több fény érje a talajszintet, ezzel is elősegítve a lehullott magokból kikelő természetes újulat fejlődését. Mesterséges felújítás során a kivágott erdő helyére emberi munkával kerül vagy csemete, vagy pedig makk. A csemeteültetésnek és a makkvetésnek is a késő ősz, illetve a kora tavasz az ideje. Ahol a vadállomány nagysága vagy a felújítandó fafaj sajátosságai miatt szükséges, ott a felújításokat a vad károkozása ellen kerítéssel védi az erdőgazda.