A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Nyár az erdőn

Nyár az erdőn

A vakáció és a szabadságolások idején is zajlik az élet az erdőn. Ezt az „üzemet” szabadságolás miatt nem lehet bezárni.

2008.08.11.


Természetesen más munkák folynak, mint ősszel, télen vagy tavasszal, de ezek sem szenvedhetnek késedelmet.

Ilyenkor, amikor nem csak a fák törzsét, ágait, hanem a lombkoronát is látni, kerül sor a jelölésekre. Az erdészek az üzemtervben e célra meghatározott erdőrészleteket méterről-méterre bejárják, és vagy kacorral megkarcolják, vagy festékkel megjelölik azokat a szigorú szakmai szempontok alapján kiválasztott fákat, amiket az erdő kívánatos növekedéséhez el kell távolítani az állományból. A gyérítésekre, fakitermelésekre viszont majd csak ősszel és télen, a növényzet nyugalmi állapotában kerül sor, amikor a fák döntése a maradó állományban kevesebb kárt okoz.

Természetesen az erdésznek nem csak a kivágandó, hanem a felnevelendő fákra is gondot kell fordítania. Az ősszel és tavasszal elültetett csemetéket nyáron ápolni kell. Különösen, ha olyan sok csapadék hull, mint az idei nyáron, van szükség többszöri kapálásra, kaszálásra, hogy a burjánzó gazok és gyomfák ne nyomják el az értékes, de lassabban növő tölgy- és bükkcsemetéket.

Amíg kárt nem okoz az eső, addig örül neki a gazda. Az éltető víz ugyanis elengedhetetlen a csemeték növekedéséhez, az erdő fejlődéséhez, és természetesen az erdőlakó vad is igényli a vizet. A szélsőségesen aszályos időszakokban, mint amilyentől a tavalyi nyáron is szenvedtünk, a lelkiismeretes gondoskodás ellenére is volt elhullás különösen a szaporulat körében a vízhiány miatt.

Most, hogy ez a gond nem nyomja a vadgazda vállát, nyugodtan az őzhívás felé fordulhat, mert éppen most járunk az üzekedés derekán, és ilyenkor a hozzáértő vadász sípjával becsalhatja a szerelemre vágyó bakokat vagy a gidájukat féltő sutákat.
Az őzhívástól eltekintve a nyár a vadgazdálkodásban is az őszi eredmények megalapozásának időszaka. Azoknak a mezőgazdasági területeknek a kivételével, ahol a terményben kárt okoz a vad, igyekszik a gazda nyugalmat és a vadföldeken kellő takarmányt biztosítani a vad számára.

Nyáron megnő az erdők közjóléti célú igénybevétele. Ilyenkor érkezik társaságunkhoz a legtöbb túra- és táborozási kérelem, amiket a hatályos jogszabályoknak és a gazdálkodási céloknak a figyelembe vételével igyekszünk engedélyezni.