A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Nem árva, nem kell "megmenteni"!

Nem árva, nem kell "megmenteni"!

Május második felétől június közepéig jön világra a gímszarvasok, dámok és őzek utódainak többsége.

2014.05.30.

A szarvasborjak és őzgidák kezdetben nem képesek hosszabb távon követni anyjukat, ezért a szarvastehenek és őzsuták biztonságosnak hitt fedezékben hagyják őket amíg táplálkozni mennek. A magas fűben, bokros területen vagy szűrt fényű erdőkben elfektetett csöppségek többnyire szagtalanok, minden neszre lapulva mozdulatlanná dermednek. Ösztönös viselkedés ez, amellyel igyekeznek megtéveszteni a ragadozókat és az embert is. 

Ebben az időszakban rendszerint több bejelentés érkezik hozzánk erdőn-mezőn, sőt néha elhagyott városszéli kertekben talált, és árvának hitt borjakról, gidákról. Kérjük, hogy ne próbálják megfogni, megsimogatni, megetetni, megitatni vagy magukkal vinni ezeket az állatokat, és minél gyorsabban, csendesen hagyják újra magukra azokat. A szarvastehén vagy az őzsuta az esetek döntő többségében a közelben éppen arra vár, hogy az emberi zavarás megszűnjön és visszatérhessen csemetéjéhez.