A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Ne érj hozzá!

Ne érj hozzá!

Az őzek ellése májustól június közepéig tart. Ebben az időszakban a természetjárók, túrázok száma is megnövekszik a melegedő időjárásnak köszönhetően.

2018.06.06.

Az erdőt járva fontos tudnunk, hogy „magányos” őzgidák a fűben lapulva valójában nem elárvult, megmentést igénylő állatok. Csak látszólag védtelenek! Ennek ellenére a tapasztalatlan turisták gyakran elkövetik azt a hibát, hogy megsimogatják, esetleg sajnálatból hazaviszik az őzgidákat. Ezzel sok esetben „halálra ítélik” a kisállatokat.

A suta akkor hagyja egyedül gidáját, ha veszélyt érez, hiszen a kicsi még nem elég gyors ahhoz, hogy követni tudja. Ilyenkor a gida ösztönei által vezérelten mozdulatlanul lapul a fűben, rejtő színe segíti, hogy észrevétlen maradjon. Ha mégis megtalálják, sokan gondolják, hogy beteg, azért nem menekül el, megsimogatják. Ez nagy hiba! Ilyenkor a gidán és környezetén marad az ember szaga, így a közelben várakozó, visszatérésre kész anyja már nem fogja elfogadni és szoptatni.

Ezért kérjük:

 

Ne érjünk hozzá, lehetőleg ne is közelítsük meg, és ne vigyük magunkkal!

 

Ha olyan helyen találtunk őzgidát, ahol úgy érezzük, hogy veszélyben van, akkor értesítsük a területileg illetékes vadászatra jogosultat (pl.: erdőgazdaságot vagy vadásztársaságot).A Vadászati Törvény szerint vadat befogni a hatályos jogszabályok szerint kizárólag a vadászatra jogosult hozzájárulásával, meghatározott keretek között lehet, az engedély nélküli befogás lopásnak minősül. Az őzgidák nyugalmát, sőt sok esetben túlélését szolgálja továbbá azon előírás betartása, mely szerint vadászterületen, illetve természeti területen és védett természeti területen tilos az ebek póráz nélküli szabadon engedése.