A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Megemlékezés a vérteskozmai emlékműnél

Megemlékezés a vérteskozmai emlékműnél

A második világháborúban, 1943. januárjának utolsó hetében a Vértesben meghalt hős Magyar katonákra és a civil áldozatokra emlékeztek szombaton a Hősi Emlékműnél.

2014.01.27.

A második világháborúban, 1943. januárjának utolsó hetében a Vértesben meghalt hős Magyar katonákra és a civil áldozatokra emlékeztek szombaton a Hősi Emlékműnél.

 

A Vértesi Erdő Zrt. januárjában állított szép emlékművet Vérteskozma közelében, az erdő szélén. Idén is nagyon sokan gyülekeztek ott a környező településekről, hogy leróják kegyeletüket a második világháború Magyar katona és civil áldozatai előtt. Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója a megemlékezésen elmondta: az Erdészet továbbra is elkötelezett fenntartója lesz az ilyen emlékhelyeknek, hiszen “ezek a hősök valóban hősök voltak”.

 

Spergelné Rádl Ibolya, Gánt község polgármester asszonya szavaival arra emlékeztetett, hogy a Vértesben rendkívül kemény harcok folytak, három hónapon keresztül “hullámzott” a front, és ez nagyon sok áldozatot követelt a polgári lakosság köréből is. Kápolnapuszta tragédiája erre a legszomorúbb példa, ahol kegyetlen brutalitással gyilkoltak a bevonuló szovjet katonák. A településvezető felidézte, hogy sokáig sem az áldozatokról, sem pedig a hősökről nem lehetett beszélni, de ennek az időnek szerencsére már vége.”Annak a népnek van jövője, amely ha kell megsirat, ha kell, megbocsát, de nem felejt soha”, zárta szavait.

 

L. Simon László kormánybiztos, országgyűlési képviselő szerint mi, magyarok szeretünk panaszkodni ahelyett, hogy időnként megállnánk és emlékeznénk elődeinkre, akik ha kellett, mínusz 20 fokban, méteres hóban, fától fáig harcolva védték életüket és a hazát. Hozzájuk képest elkényeztetett minket a sors, tette hozzá a politikus, aki leszögezte: a Magyar Kormány elkötelezett az első és a második világháború emlékhelyeinek méltó ápolásában, megőrzésében. Mert “nekünk, magyaroknak jogunk van emlékhelyeket állítani elesett őseinknek a Kárpát-medencében, és ha kell, ehhez meg kell vívni a közéleti csatákat is. És ez nem történelem hamisítás.”

 

A megemlékezés végén a résztvevők - a hagyományőrzők tiszteletadása mellett -  megkoszorúzták az emlékművet.

  

L. Simon László kormánybiztos beszédet mond

 

 Kocsis Mihály a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója és Právetz Antal a Csákvári Erdészet igazgatója koszorúz