A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Madarak karácsonya az Agostyáni Arborétumban

Madarak karácsonya az Agostyáni Arborétumban

2011. december 13-án kirándulni érkezett az Agostyáni Arborétumba a Kőkúti Általános Iskola 1.c osztálya Scruffné Ács Marika tanító néni vezetésével.

2012.01.18.

Nem jöttek üres kézzel, egy az osztály által készített - köszönet az ügyes kezű apukának - madáretetőt hoztak magukkal. Első gondolatom az volt, hogy a karácsonyi ünnepkör részeként, advent derekán, tartunk egy madarak karácsonyát. Aztán a gyerekek elmondták, hogy ők egy picit többre gondoltak.

Az osztály és a tanító nénik a természet szeretetére, védelmére való nevelést is igen fontosnak tartják, ezért elhatározták, hogy az  igen tetszetős táblával ellátott  madáretetőt egy közösen kiválasztott, valamiért különleges fára helyezik el, és ezzel  örökbe fogadják. A fa kiválasztása nem is volt olyan egyszerű, mint gondoltuk.  Egy tekintélyes séta és sok-sok pro és kontra érv után a választás egy kanalas tölgyre esett. Ez a fa, a nálunk is honos kocsánytalan tölgy kanálszerűen meggörbült levelekkel ékeskedő változata. A „kiválasztottak” egy kis felnőtt segítséggel elhelyezték az etetőt, belekerült az eleség, és egy-egy ágra még további finomság is jutott. A gyerekek sietve megnyugtattak, hogy itt még nincs vége a dolognak. Szent elhatározásuk, hogy mostantól minden évszakban visszatérnek, hogy folyamatosan figyelhessék a természet változását, különös tekintettel a „saját” fájukra.  Ígéretük szerint a fát és környékét gondozni is szeretnék. Várom őket szeretettel.

Még ha szűk keretek között is, csak-csak egy ünnepélyes momentum volt ez az arborétum életében, amit illendően egy kis „lakomával” zártunk.

Rozmann Hajnalka - arborétum vezető