Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Madarak karácsonya az Agostyáni Arborétumban

Madarak karácsonya az Agostyáni Arborétumban

2011. december 13-án kirándulni érkezett az Agostyáni Arborétumba a Kőkúti Általános Iskola 1.c osztálya Scruffné Ács Marika tanító néni vezetésével.

2012.01.18.

Nem jöttek üres kézzel, egy az osztály által készített - köszönet az ügyes kezű apukának - madáretetőt hoztak magukkal. Első gondolatom az volt, hogy a karácsonyi ünnepkör részeként, advent derekán, tartunk egy madarak karácsonyát. Aztán a gyerekek elmondták, hogy ők egy picit többre gondoltak.

Az osztály és a tanító nénik a természet szeretetére, védelmére való nevelést is igen fontosnak tartják, ezért elhatározták, hogy az  igen tetszetős táblával ellátott  madáretetőt egy közösen kiválasztott, valamiért különleges fára helyezik el, és ezzel  örökbe fogadják. A fa kiválasztása nem is volt olyan egyszerű, mint gondoltuk.  Egy tekintélyes séta és sok-sok pro és kontra érv után a választás egy kanalas tölgyre esett. Ez a fa, a nálunk is honos kocsánytalan tölgy kanálszerűen meggörbült levelekkel ékeskedő változata. A „kiválasztottak” egy kis felnőtt segítséggel elhelyezték az etetőt, belekerült az eleség, és egy-egy ágra még további finomság is jutott. A gyerekek sietve megnyugtattak, hogy itt még nincs vége a dolognak. Szent elhatározásuk, hogy mostantól minden évszakban visszatérnek, hogy folyamatosan figyelhessék a természet változását, különös tekintettel a „saját” fájukra.  Ígéretük szerint a fát és környékét gondozni is szeretnék. Várom őket szeretettel.

Még ha szűk keretek között is, csak-csak egy ünnepélyes momentum volt ez az arborétum életében, amit illendően egy kis „lakomával” zártunk.

Rozmann Hajnalka - arborétum vezető