A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Lépj közelebb a Vérteshez!

Az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület és a Vértesi Erdő Zrt. az „Erdők Hete” programsorozathoz kapcsolódóan, ismeretterjesztő és környezetkultúra konferenciát szervezett szeptember 28-án Pusztavámon, a Malomerdő Panzióban. A programon középiskolás diákcsoportok vettek részt.

2018.10.04.

 A konferencia „Lépj közelebb a Vérteshez!” címmel, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

A konferencia központi témája, a Vértes természeti értékeinek bemutatása. A rendezvény célja, hogy a résztvevő diákok közelebb kerüljenek a természethez, megismerjék a lakókörnyezetükben jelentkező problémákat. A konferencia szemléletformáló és gondolatébresztő jelleggel integrálódik a környezeti nevelésbe.

 

A rendezvényen részt vevő előadók a Vértes (természetvédelmi, környezetvédelmi, erdőmérnök-szakemberek, a természeti értékek megőrzésének helyi képviselői) beszámoltak tapasztalataikról, szervezetükben végzett tevékenységeikről, törekvéseikről, terveikről.

Györök Lajos a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, fontos számukra a mai generáció, ezen belül a középiskolás réteg. Tapasztalatai szerint a diákok nyitottak a természet értékeire, s egyre inkább védik, óvják környezetüket.

Riesing István, okleveles környezetkutató, természetvédelmi mérnök a Vértesi Erdő Zrt. munkatársa előadásában a méhekről beszélt. Mint ismeretes – mondta – nagymértékben csökkent a méh-állomány, nem csak hazánkban, Európában is. Ha így folytatódik, a földi növényzetben (beleértve a kultúrnövényeket is) nagy károk keletkeznek. A szakemberek a megoldáson dolgoznak.

Több neves szakember tartott előadást a diákoknak:

  • Varga Csilla erdőmérnök, a pusztavámi Vajda János Erdészeti Erdei Iskola vezetője, az iskolát mutatta be.
  • Oláh András okleveles környezetmérnök előadása a települési környezetvédelem természetvédelemmel való összeegyeztetéséről szólt.
  • Dr. Riezing Norbert élővilág védelmi szakértő, erdőmérnök a Vértesben megtalálható matuzsálem korú fákról tartott előadást.
  • Klébert Antal a Duna-Ipoly Nemzeti Park Vértes-Mezőföldi Természetvédelmi Tájegységének vezetője a természetvédelmi őrök mozgalmas mindennapjaiba kalauzolta a fiatalokat.
  • Horváth István túravezető a Vértes túraútvonalaival ismertette meg hallgatóságot.
  • Tóth Balázs erdőmérnök, a Vértesi Erdő Zrt. Kisbéri Erdészetének erdőművelési műszaki vezetője a fenntartható erdőgazdálkodásról, és a magyarországi „növekvő erdőkről” mesélt, bíztatva a gyerekeket, az erdész-pályára.

A programot egy terepi bejárás követte, mely során a gyerekek a Malomerdő Panzió vadaskertjének lakóival ismerkedtek meg. A vadaskertben a Vértes nagyvadfajai élnek (muflon, őz, vaddisznó és dámszarvas). Végezetül az Egyesület egy finom ebéddel kedveskedett a résztvevőknek.

Bízunk benne, hogy a tartalmas előadások, és a szakemberek ösztönzése felkeltette a fiatalok érdeklődését, és az itt megszerzett ismereteket hasznosítani, tovább adni tudják.