Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Különleges trófea

Különleges trófea

Különleges trófeájú gímszarvas bika került terítékre a Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészeténél.

2013.11.18.

Különleges trófeájú gímszarvas bika került terítékre a Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészeténél. Az idősnek számító, 12-13 évesre becsült szarvast a területrész hivatásos vadásza először 2008-ban, a bőgési időszakban látta Nagyegyháza-Szárliget térségében. Az akkor még szabályos, páros 12-es agancsú bikát bérvadászat során megsebezték ugyan, de sajnálatos módon a felkutatására tett valamennyi kísérlet eredménytelen maradt.

Valószínűsíthetően a korábbi sebzésnek, és a későbbi sérüléseknek (csánk, here) köszönhetően, a bika 2009-től a szabályostól eltérő agancsot rakott fel előbb csak az egyik, majd mindkét oldalon. Ez idő alatt a szarvas már nem járt be nagyobb területet, többször megfigyelték az erdőgazdaság kezelésében lévő, Somogyi-árok és Halyagos elnevezésű körzetekben. Jellegzetes hullott agancsait is évről évre itt, 1 km átmérőjű körön belül fekvő sűrűkben vették fel.  A háncsban lévő, mintegy 7 kg trófeatömegű bikát végül 2013. november 03-án, Krausz Lajos hivatásos vadász kíséretében, hajnali cserkelés során német vadászvendégünk hozta terítékre.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években az országban a vadállománnyal való mennyiségi gazdálkodás került előtérbe, a Vértesi Erdő Zrt. a gímszarvas-gazdálkodás során a minőségi szempontok figyelembevételét is kiemelt feladatának tekinti. Ezt szolgálja a hullott agancsok gyűjtése és rendszerezése is, amely a szakemberek számára fontos, a gazdálkodást segítő információkat nyújt. 

Fotó (1): Terítéken az „Öreg”

 

Fotó (2): Hullott agancs bemutató a Tatabányai Erdészetnél (OEE 144. Vándorgyűlés)

 

Kis Balázs, vadászati ágazatvezető

Vértesi Erdő Zrt.