A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Könyvbemutató a Malomerdő Panzióban

Könyvbemutató a Malomerdő Panzióban

2010. február 15-én könyvbemutató volt Pusztavámon a Malomerdő Panzióban.

2010.02.25.

Kubinyi Balázs erdészeti igazgató házigazdaként üdvözölte a megjelenteket, köztük a szerzők részéről Dobó Istvánt, az OEE Erdők a közjóért szakosztály elnökét és Zétényi Zoltánt, az OEE Közönségkapcsolatok szakosztály elnökét.

Elsőként Dobó István beszélt az Erdők a közjóért című könyv második kiadása kapcsán. Hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos, hogy az erdészekről valós pozitív kép alakuljon ki a társadalomban. Sokak szemében az erdész még mindig „fanyűvő”, „fagyilkos”, és emiatt kell az emberek rossz szemléletén változtatni, hiszen az erdész nem csak a fát vágja, hanem úgy gazdálkodik a rábízott erdővel (az erdőt felújítja, neveli, természeti értékeit megőrzi), hogy unokáinak maradjon örökül. Ez az úgynevezett tartamos, fenntartható erdőgazdálkodás, melynek keretein belül Magyarország erdőterülete és élőfakészlete tovább nő a folyamatos erdőborítás igénye szerint - hangsúlyozta Dobó István. A természetközeli erdőgazdálkodás biztosítása mellett az erdésztársadalom igen nagy szerepet vállal továbbá a közjóléti szolgáltatások területén is.

A továbbiakban dr. Széles Attila vezérigazgató úr mutatta be előadásában a Vértesi Erdő Zrt. közjóléti tevékenységét. Kiemelte, hogy a közjóléti objektumok, úgymint az Agostyáni Arborétum, a Majki, Turuli, Várgesztesi és Csákvári Parkerdő, a Malomerdő Panzió és Ökoturisztikai Központ, a tanösvények stb. mind a környékbeliek felüdülését, pihenését szolgálják.

Merkatz László, Pusztavám polgármestere többek között méltatta a falu vezetésének példaértékű jó kapcsolatát, együttműködését a helyi erdészet képviselőivel, majd a szomszédost települések polgármestereivel együtt átvehetett egy-egy tiszteletpéldányt az újonnan megjelent könyvből. A rendezvényen részt vettek a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Vadex Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. képviselői, akik szintén vittek magukkal a könyvből, hogy a működési területükön felajánlhassák az érintett települések könyvtárai számára.