A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Kapitális vértesi bak, erős muflon kos

Kapitális vértesi bak, erős muflon kos

Diána igazán a kegyeibe fogadta Végh Krisztiánt, akivel 2014. április 23-án délután cserkészni indultunk a Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészetének szári vadászkerületébe.

2014.05.07.

A Revír út melletti területrészen egy már ismert, erős őzbak elejtése volt a cél. Mivel a kiadós zápor utáni cserkelés nem vezetett eredményre, ezért a nyiladékon álló magaslesre ültünk fel. Jól számítottunk, mert a vizes, csöpögő szálasból a bak kilépett a nyiladékra és gyors bírálat után már dörrent is a lövés. A lapockán lőtt vad tűzben rogyott és kisvártatva megilletődve csodálhattuk a páros nyolcas, vastag, szépen gyöngyözött agancsot nagy koszorúkkal. A kapitális trófea tömege kiskoponyával 472 g lett és a bírálaton a hatéves bak 142,15 CIC ponttal aranyérmet kapott. Az erdészet 90% feletti erdősültségű, déli-vértesi üzemi vadászterületén a huszonnégy éves fennállás óta ekkora őzbak nem került terítékre! Kedvező élőhelyen akár az 500 grammot is biztosan meghaladta volna a trófea.

Ezután már minden konkrét cél nélkül a Körtvélyes-tetőn folytattuk a cserkelést. Rövidesen két erős, érett muflon kost pillantottunk meg. A nagyobbik minden lépésnél erősen biccentett, ezért a kedvező alkalmat kihasználva jó lövéssel ezt is terítékre hoztuk. A hatéves 79,25 cm szarvhosszúságú kos 203,00 CIC ponttal ezüstérmet érdemelt. Bicegését egy korábbi lövés okozta, melynek következtében a jobb mellső lábát elveszítette, s így három lábon járt.

Hazafelé menet folyamatban lévő erdőfelújítás mellett haladtunk el, ahol egy kisebb szarvasrudli legelészett. A vadkár csökkentése miatt – ugyancsak jó lövéssel – egy gyenge ünő borjút ejtettünk el közülük.

Felejthetetlen, élménydús, az erdő- és vadgazdálkodás érdekeit egyaránt szolgáló, eredményes vadászatban volt részünk.

 

Geiszt Ferenc kerületvezető erdész-vadász

Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészete