Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Kapitális vértesi bak, erős muflon kos

Kapitális vértesi bak, erős muflon kos

Diána igazán a kegyeibe fogadta Végh Krisztiánt, akivel 2014. április 23-án délután cserkészni indultunk a Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészetének szári vadászkerületébe.

2014.05.07.

A Revír út melletti területrészen egy már ismert, erős őzbak elejtése volt a cél. Mivel a kiadós zápor utáni cserkelés nem vezetett eredményre, ezért a nyiladékon álló magaslesre ültünk fel. Jól számítottunk, mert a vizes, csöpögő szálasból a bak kilépett a nyiladékra és gyors bírálat után már dörrent is a lövés. A lapockán lőtt vad tűzben rogyott és kisvártatva megilletődve csodálhattuk a páros nyolcas, vastag, szépen gyöngyözött agancsot nagy koszorúkkal. A kapitális trófea tömege kiskoponyával 472 g lett és a bírálaton a hatéves bak 142,15 CIC ponttal aranyérmet kapott. Az erdészet 90% feletti erdősültségű, déli-vértesi üzemi vadászterületén a huszonnégy éves fennállás óta ekkora őzbak nem került terítékre! Kedvező élőhelyen akár az 500 grammot is biztosan meghaladta volna a trófea.

Ezután már minden konkrét cél nélkül a Körtvélyes-tetőn folytattuk a cserkelést. Rövidesen két erős, érett muflon kost pillantottunk meg. A nagyobbik minden lépésnél erősen biccentett, ezért a kedvező alkalmat kihasználva jó lövéssel ezt is terítékre hoztuk. A hatéves 79,25 cm szarvhosszúságú kos 203,00 CIC ponttal ezüstérmet érdemelt. Bicegését egy korábbi lövés okozta, melynek következtében a jobb mellső lábát elveszítette, s így három lábon járt.

Hazafelé menet folyamatban lévő erdőfelújítás mellett haladtunk el, ahol egy kisebb szarvasrudli legelészett. A vadkár csökkentése miatt – ugyancsak jó lövéssel – egy gyenge ünő borjút ejtettünk el közülük.

Felejthetetlen, élménydús, az erdő- és vadgazdálkodás érdekeit egyaránt szolgáló, eredményes vadászatban volt részünk.

 

Geiszt Ferenc kerületvezető erdész-vadász

Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészete