A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Ismét vadriasztó prizmákat helyezett ki a Vértesi Erdő Zrt.

A Vértesi Erdő Zrt. három vadászterület vadászatra jogosultja Komárom-Esztergom megyében mintegy 28.500 ha kiterjedéssel. A vadászterületeket a fő- és mellékutak gazdagon behálózzák, amelyek egyes szakaszain gyakoriak voltak a vad gépjármű ütközések. Az időnként jelentős anyagi kárral, illetve személyi sérüléssel járó balesetek megelőzése érdekében a tavalyi évben kihelyezésre került vadriasztó prizmák számát a pozitív tapasztalatok miatt Társaságunk tovább növelte.

2018.10.30.

A gímszarvas, valamint a dámszarvas párzási ideje alatt megnövekedett balesetveszélyre való tekintettel szeptemberben további 71 darab multifunkciós vadriasztó prizmát helyeztünk ki a 81. számú főút és a 8135. számú út balesetveszélyes szakaszain.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötött évek óta tartó együttműködési megállapodásnak köszönhetően van információnk a legveszélyesebb útszakaszokról, így a Vértesi Erdő Zrt. szakszemélyzete ennek ismeretében, a veszélynek jobban kitett útszakaszokat tudja elsősorban ilyen berendezésekkel ellátni.

A vadriasztó prizma éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kiemelt baleset megelőzési szerepet lát el azáltal, hogy a gépkocsi fényszórójából a fénysugarakat bejuttatja az út mellett végighúzódó erdőbe és így elriasztja a vadat az úttest közeléből.

A vadelütések számának csökkenésében nagy szerepet játszik az is, hogy a közútkezelő tisztán tartja az útpadkát, és az erdőszéleket, hogy a vad észrevétlenül ne tudjon az útkorona közelébe kerülni, és a prizma működését az elhanyagolt, felnőtt növényzet ne akadályozza.

Ezeknek a megelőző intézkedéseknek köszönhetően lényegesen kevesebb baleset történt ezeken az útszakaszokon a prizmák kihelyezését követően. Kérjük a közlekedésben részt vevőket, hogy a szabályok betartása mellett körültekintően járjanak el a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon és előzzük meg együtt az ebből származó baleseteket.

Balesetmentes közlekedést kívánunk,

Vértesi Erdő Zrt.