A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Indul az Agrárminisztérium Országfásítási Programja

Indul az Agrárminisztérium Országfásítási Programja

A Vértesi Erdő Zrt. is csatlakozik a most induló Országfásítási Programhoz, melyben az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel.

2019.11.08.

A néhány éve végzett közvélemény kutatás eredménye szerint a magyar lakosság közel háromnegyede szerint kevesebb erdő van az országban, mint kellene, azaz fontosnak tartja, hogy növekedjen a magyar erdőterület. Az erdőtelepítési mintaprogram célja egyrészt az erdőterület közvetlen növelése, másrészt a figyelemfelhívás, hiszen az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat ad a klímaváltozás kihívásaira. Jelenleg az erdőgazdálkodás az egyetlen hazai ágazat, amely szénelnyelő (vagyis a szénforgalma negatív, azaz több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát). A magyar erdők évente 4-5 millió tonna CO2 egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8%-át ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fosszilis eredetű széndioxid kibocsátását váltja ki. Az erdőgazdálkodásban lezajlott paradigmaváltás hatására a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált. Ennek következtében trendfordulóhoz érkezett a telepítések kivitelezése, a korábbi rendszerek szerinti telepítések kifulladása után újra nő az erdőtelepítések területe.

A mintaprogram során 86 településen ültetnek új erdőt. Olyan mintaterületek jönnek létre, ahol önkormányzati vagy éppen magán területeken dolgozó szakemberek számára bemutatókon tudják ismertetni a fásítások, erdőtelepítések folyamatát. Az Országfásítási Programhoz csatlakozva a Vértesi Erdő Zrt. 5 településen, mintegy 60 hektáron hajt végre telepítést.

A Vértesi Erdő Zrt. Fejér és Komárom-Esztergom megye meghatározó erdőgazdálkodójaként örömmel csatlakozott az Országfásítási Programhoz [– kezdte Encsi Csaba, a Vértesi Erdő Zrt. természetvédelmi és termelési főmérnöke.

Gazdálkodási területünk igen jelentős mezőgazdasági szempontból is, ezért a rendelkezésünkre álló erdősíthető területek főként az agrárium számára már nem hasznosítható területek közül kerülnek ki. Az erdőtelepítéseink legnagyobb részét őshonos fafajjal végezzük, de a részletes talajvizsgálatok alapján több esetben csak az akác telepítésével láttuk biztosítottnak a zárt erdők kialakításának lehetőségét. Annak érdekében, hogy a telepítendő erdők természetességét és egyben az ellenálló képességét is javítsuk, jelentős mennyiségű hazai nyár elegyítését terveztük - mondta. Az elsődleges cél – a szén-dioxid megkötése – szempontjából ezeken a határtermőhelyeken éppen olyan hasznos, mint más területeken a hazai fafajok. Emellett méhészeti hasznosítása sem elhanyagolható, ami azon felül, hogy gazdasági hasznot hajt, mára már természetvédelmi okokból is jelentős a beporzók védelme szempontjából.

Az erdész számára mindig ünnep egy új erdő telepítése és az elkövetkező években remélem sok ünnepelni valónk lesz - fogalmazott Encsi Csaba.

A megkezdett programok – országos szinten - 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik.