A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

I. Vértesi Fakitermelő Kupa

I. Vértesi Fakitermelő Kupa

2016. április 9-én a Vértesi Erdő Zrt. Pusztavámi Erdészete, a császári Agrogold Kft. és a Császári Önkormányzat társszervezésében, valamint az Andreas Stihl Kft. támogatásával első ízben rendezte meg „házi” fakitermelő versenyét a festői környezetben fekvő, császári Egresi-réten. Bár az egész heti - szinte nyárias - verőfényes napsütést pénteken estére egy esőt is magával hozó hidegfront szakította meg, azonban a sejtelmes, párás rétre virradó reggelen a motorfűrészek felzúgását ez sem akadályozta meg.

2016.04.15.

Az I. Vértesi Fakitermelő Kupa létrejötte több célt is szolgál. Egyik a fakitermelői munkakultúra népszerűsítése a Vértesi Erdő Zrt. működési területén dolgozó vállalkozói réteg körében, rávilágítva ezzel a mindennapi, termelő munka baleset-megelőzésének fontosságára, egy jó hangulatú szakmai rendezvény keretein belül. Másik cél az a közösségépítő és közvélemény-formáló szerep, mely a fakitermelői munkát a mindennapokból kiemelve látványos versenykörülmények közt mutatja be, „show”- elemekkel fűszerezve a kilátogató – jelen esetben Császár és a környék községeinek – nagyközönsége részére. Emellett a Szervezők azt a további célt is kitűzték, hogy a fakitermelőknek egy olyan fóruma legyen ez a nap, ahol tapasztalataikat megoszthatják egymással, új ismeretekre tehetnek szert, s felkészülhetnek a régiós, vagy országos megmérettetésekre is.

A tíz, benevezett csapatot Beke Gyöngyi, Császár község polgármestere; Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója és Gémesi József, az Andreas Stihl Kft. képviselője üdvözölték a 10 órakor kezdődő megnyitón. Mivel szerencsére az eső napközben nem eredt el, így a versenybírók döntése értelmében a férfias küzdelem - a versenykiírásnak megfelelően - két fordulóban mehetett végig a nap folyamán.  Az országos versenyekről is ismert csapat-versenyszámok mellett (kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, sarangolás) egy különdíjas - közönségcsalogató - számra is sor került: a keresztvágó fűrészelésre, melynek során harangfűrésszel két ember egy rönköt vág át időre. A csapatverseny eredménye: I. helyezett a Hegylakók (Tatabányai Erdészet csapata), II. helyezett a Karsai Team (Császár község csapata) és a III. helyezett az Alba Berkenye Kft. (Csákvári Erdészet csapata). A különdíjas szám győztese: a Karsai Team két fakitermelője. A verseny legidősebb Martin Zoltán (Láng Vágók, Oroszlányi Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság csapata) és a legfiatalabb versenyzője, Takács Áron József (Szákszendi Fanyűvők, Szákszend csapata) is elismerésben részesült.  

 

Köszönet a szervezőtnek, támogatóknak, vállalkozóknak és minden kollégának, akik segítettek abban, hogy ez a verseny létrejöhetett. Külön köszönet a versenybíróknak és a versenyzőknek, akik felkészültségükkel és kitartásukkal segítették a nap balesetmentes zárását.

A versenyről készült képeket a fotógalériánkban tekintheti meg.

 

Boglári Zoltán

erdő és vadgazdálkodási igazgató