Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

I. Vértesi Fakitermelő Kupa

I. Vértesi Fakitermelő Kupa

2016. április 9-én a Vértesi Erdő Zrt. Pusztavámi Erdészete, a császári Agrogold Kft. és a Császári Önkormányzat társszervezésében, valamint az Andreas Stihl Kft. támogatásával első ízben rendezte meg „házi” fakitermelő versenyét a festői környezetben fekvő, császári Egresi-réten. Bár az egész heti - szinte nyárias - verőfényes napsütést pénteken estére egy esőt is magával hozó hidegfront szakította meg, azonban a sejtelmes, párás rétre virradó reggelen a motorfűrészek felzúgását ez sem akadályozta meg.

2016.04.15.

Az I. Vértesi Fakitermelő Kupa létrejötte több célt is szolgál. Egyik a fakitermelői munkakultúra népszerűsítése a Vértesi Erdő Zrt. működési területén dolgozó vállalkozói réteg körében, rávilágítva ezzel a mindennapi, termelő munka baleset-megelőzésének fontosságára, egy jó hangulatú szakmai rendezvény keretein belül. Másik cél az a közösségépítő és közvélemény-formáló szerep, mely a fakitermelői munkát a mindennapokból kiemelve látványos versenykörülmények közt mutatja be, „show”- elemekkel fűszerezve a kilátogató – jelen esetben Császár és a környék községeinek – nagyközönsége részére. Emellett a Szervezők azt a további célt is kitűzték, hogy a fakitermelőknek egy olyan fóruma legyen ez a nap, ahol tapasztalataikat megoszthatják egymással, új ismeretekre tehetnek szert, s felkészülhetnek a régiós, vagy országos megmérettetésekre is.

A tíz, benevezett csapatot Beke Gyöngyi, Császár község polgármestere; Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója és Gémesi József, az Andreas Stihl Kft. képviselője üdvözölték a 10 órakor kezdődő megnyitón. Mivel szerencsére az eső napközben nem eredt el, így a versenybírók döntése értelmében a férfias küzdelem - a versenykiírásnak megfelelően - két fordulóban mehetett végig a nap folyamán.  Az országos versenyekről is ismert csapat-versenyszámok mellett (kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, sarangolás) egy különdíjas - közönségcsalogató - számra is sor került: a keresztvágó fűrészelésre, melynek során harangfűrésszel két ember egy rönköt vág át időre. A csapatverseny eredménye: I. helyezett a Hegylakók (Tatabányai Erdészet csapata), II. helyezett a Karsai Team (Császár község csapata) és a III. helyezett az Alba Berkenye Kft. (Csákvári Erdészet csapata). A különdíjas szám győztese: a Karsai Team két fakitermelője. A verseny legidősebb Martin Zoltán (Láng Vágók, Oroszlányi Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság csapata) és a legfiatalabb versenyzője, Takács Áron József (Szákszendi Fanyűvők, Szákszend csapata) is elismerésben részesült.  

 

Köszönet a szervezőtnek, támogatóknak, vállalkozóknak és minden kollégának, akik segítettek abban, hogy ez a verseny létrejöhetett. Külön köszönet a versenybíróknak és a versenyzőknek, akik felkészültségükkel és kitartásukkal segítették a nap balesetmentes zárását.

A versenyről készült képeket a fotógalériánkban tekintheti meg.

 

Boglári Zoltán

erdő és vadgazdálkodási igazgató