A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Hurkoló orvvadászok

Hurkoló orvvadászok

"A tolvaj- vagy orvvadászat valódi csapása a vadgazdaságnak. Nem puskával okozzák a legnagyobb kárt, hanem tőr vetéssel. (…) Nagyobb része az orvvadászoknak azonban kapa-kasza kerülő, a másén élni szerető ember, kit csak ép oly tolvajnak kell tekinteni, mint azt, a ki a házba vagy udvarba lopódzik be, hogy valamit elvigyen. A ravaszság, sunyiság párosul a gyávasággal, nem kiméli a vadat, s kész a tojásról elvinni a jérczét, borja mellől az ünőt. Igazi tőrvető, elfogja azt, amit tud, a mi tőrébe beleakad.” –írta Illés Nándor főerdőmester az 1800-as évek végén.

2011.01.11.

Szomorú aktualitást ad az idézett szövegnek a képen látható gímszarvas bika, mely orvvadász által elhelyezett dróthurokba akadt Tatabánya határában. A drótot ugyan elszakította a szabadulni próbáló vad, ám a hurok csontig hatolva, az agancsra, az agancstőre, a koponyára és az alsó állkapocsra szorult. A hetekig kínlódó, enni sem tudó bika erősen lesoványodott tetemét 2010 decemberében találta meg munkatársunk.

A védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló törvény alapján tiltott vadászati eszköznek minősülő hurok alkalmazója, az elpusztított vad eszmei értékével (ebben az esetben 600.000.- Ft) arányos vadvédelmi bírságot köteles fizetni. Továbbá a Büntető Törvénykönyv értelmében, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kérjük, segítsék munkánkat azzal, hogy amennyiben hasonló esetről információjuk van, értesítsenek bennünket, minél hatékonyabban léphessünk fel a ránk bízott vadállományt súlyosan veszélyeztető orvvadászokkal szemben.

Fotó: Izeli Róbert