A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Hatékony válaszok a klímaváltozásra

A Vértesi Erdő Zrt. napjaink egyik legfoglalkoztatóbb témája köré szervezve erdőművelési és fahasználati szakmai napot tartott Pusztavámon.

2019.11.14.

Bevezetésként néhány elgondolkodtató adat: a magyar erdők évente 4-5 millió tonna CO2 egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8%-át ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fosszilis eredetű széndioxid kibocsátását váltja ki.

Nem kérdés, hogy az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat tud adni a klímaváltozás kihívásaira, az erdőtelepítések fontossága megkérdőjelezhetetlen.

A szakmai nap első felében „tantermi foglalkozás” keretében két érdekes előadást is hallhatott a mintegy 50 fő megjelent. Elsőként Dr. Illés Gábor, a Nemzeti Agrár Innovációs Központ Ökológiai és Erdőművelési Osztályának tudományos főmunkatársa, a cseres állományok erdőneveléséről beszélt, kísérleti példákkal alátámasztva mondandóját. Ezt követően Szimicsek László erdészetvezető a Süttői Erdészet tapasztalatait adta át a hallgatóságnak.

A továbbiakban, a szakmai nap gyakorlatiasságát hangsúlyozva, a terepen folytatódott a program. A sort Molnár György nyitotta meg, a NÉBIH Erdészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály osztályvezetője magtermő állományokkal kapcsolatban tartott tájékoztatót. Ezután Greiner József a Vértesi Erdő Zrt. természetvédelmi és erdőtervezési osztályának vezetője következett, aki kollégájával, Bakos Péterrelegy-egy erdőrészleten mutatták be az Erdőgazdaság szemléletváltó gyakorlati tevékenységét, melynek köszönhetően az állományok egészségi állapota még jobban garantálható.

  

A szakmai nap célja első sorban a szemléletformálás volt, olyan szakmai célok érdekében, amelyek segítik a természetes felújítási folyamatokat, lehetőséget biztosítanak magtermő állományok kialakítására oly módon, hogy közben egészséges erdők alakulnak ki. Erdők, melyek a klímacélok teljesítésének elsődleges eszközévé válnak.