A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Halad a jég által okozott károk felszámolása a Vértesi Erdő Zrt-nél

Halad a jég által okozott károk felszámolása a Vértesi Erdő Zrt-nél

A Vértesben és a Gerecsében a 2014. december eleji ónos eső miatt kialakult károk felmérése minden tekintetben befejeződött. Amint azt jeleztük decemberben, a lehetőségek szerinti leggyorsabb ütemben kezdtük meg a károk felszámolását, elsősorban az utak – feltáró és turista utak – felszabadításával indítva.

2015.01.19.

    Napjainkra minden út járható már, az akadályt jelentő fákat eltávolítottuk, és a turisták is használhatják – kellő körültekintéssel – a kijelölt kiránduló utakat. A séták során jelenleg a szokásostól eltérő téli sáros körülmények okozhatnak nem várt kellemetlenséget. A munkavégzés folyamatos, esetenként a kölcsönös előnyökre tekintettel a lakosság segítségére is építünk.

 Nagy területeken alakultak ki összefüggően – elsősorban Tatabánya környékén a magasabb pontokon – lesújtó látványt nyújtó koronatörött erdőrészletek. Ezeknél a legtöbb helyen a sérült, de még állékony fák esetében nem tervezünk mesterséges beavatkozást, a természet maga fogja regenerálni önmagát.

   

A Vértesben - alacsonyabb átlagmagassága miatt kevesebb fát érint a jég által okozott kár. Az Oroszlányi, a Csákvári és Pusztavámi Erdészet erdeiben is megkezdődött az értékmentő beavatkozás.

 

A károk felszámolása folyamatos, a hatósági engedélyek kiadását követően esetenként a következő évre is áthúzódhat a megszokott állapot helyreállítása, a kisebb területű erdőfelújítások kivitelezése.