A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

FOLYAMATOSAN ZAJLIK A KÁRELHÁRÍTÁS ÉS A KÁRBECSLÉS A VÉRTESBEN ÉS A GERECSÉBEN

FOLYAMATOSAN ZAJLIK A KÁRELHÁRÍTÁS ÉS A KÁRBECSLÉS A VÉRTESBEN ÉS A GERECSÉBEN

A rossz időjárás ellenére is folyamatosan zajlik a december elején esett ónos eső okozta károk felszámolása a Vértesben és a Gerecsében.

2014.12.09.

Jellemzően a magasabb térszíneken, a 300-350 m tengerszint feletti magasságú területeken volt súlyos a jégkár. Az életveszélyes állapotot a fák ágaira rakódott vastag, helyenként akár 8-10 cm-t is elérő jégréteg, illetve az ezek súlya alatt leszakadó ágak, koronarészek okozták, de több helyen egész faegyedek is tövestül kifordultak a felázott földből. Az utak ennek következtében sok helyen járhatatlanná váltak.

Mára a jég leolvadt, így az erdőgazdaság munkatársai gőzerővel dolgoznak az utak járhatóvá tételén. Folyamatosan zajlik a fák, ágak, koronarészek eltávolítása, de a helyzetet nem könnyítette meg a hétvégén lehullott jelentős mennyiségű csapadék sem.

 

A Kisbéri Erdészetünk területét nem sújtotta jégkár. A Csákvári és a Pusztavámi Erdészetek területén az utak nagy részét felszabadították, a főbb vonalak járhatóak, de még így is akad több fennakadt fa az erdőben, ami komoly balesetet okozhat. A legjobban az Oroszlányi és a Tatabányai Erdészetek kezelésébe tartozó erdőket viselte meg a szélsőséges időjárás, a magasabb részeken még járhatatlanok az úttestek, a veszélyes fák nem kerültek eltávolításra, a munkálatok még heteket vehetnek igénybe.

  

A turista útvonalak jelzésére szolgáló fák is a jég áldozatául eshettek, az állapotok felmérését a megyei természetjáró szövetséggel karöltve tervezzük. Összességében elmondhatjuk, hogy folyamatosan dolgozunk a veszélyhelyzet elhárításán, és bár a jég már elolvadt, nem javasoljuk az erdő látogatását, míg a károkat teljesen fel nem számolták munkatársaink!