A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

FaBook – új fa-, és cserjehatározó alkalmazás!

Túrázás közben láttál egy fát, de nem tudod melyik faj? Minden nap elmész a parkban egy fasor mellett, de sosem tudtad milyen fajokból áll? Érdekesek a termései egy cserjének, de nem ismered? Ismerd meg! Az Országos Erdészeti Egyesület által kifejlesztett terepi fahatározó alkalmazás Fa Book lesz segítségedre! A program ingyenesen letölthető, Android és iOS operációs rendszerekre. összesen 111, a hazai erdőkben előforduló fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport terepi azonosításában nyújt segítséget.

2018.05.15.

A növényhatározóban egyszerű ikonok segítik a határozást: az adott fa-, vagy cserjefaj egy-egy ismérve alapján (pl levél formája, törzs alakja, virág színe, temrése) tudjuk szűkíteni a találati számot, míg el nem jutunk a keresett fajhoz, ahol már fotók segítik a pontos azonosítást. Az alkalmazás ráadásul a terepen offline, kikapcsolt mobilhálózattal is használható.

„A fejlesztés célja az volt, hogy olyan modern, és könnyen magunkkal vihető segédeszközt nyújtsunk a 21. századi erdőjárók és az erdészeti ismeretterjesztés, környezeti nevelés számára, amely a kor technikai színvonalán tartalmaz alapvető információkat a magyar erdőkkel kapcsolatban. Hiszen az erdőállomány közös kincsünk, és hiszünk benne, hogy az erdők vázát alkotó fa- és cserjefajok jobb ismerete, közelebbi megismerése hozzájárul azok védelméhez és megőrzéséhez” – mondta Szentpéteri Sándor, az alkalmazást készítő Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója.

 

A képi növényhatározás mellett találunk lexikont is, melyben szabadon böngészhetünk a fák és cserjék között, érdekes információkat tudhatunk meg az Év Fájáról, a virágos kőrisről. Kedvenceink megjelölésével akár a saját erdőnket is létrehozhatjuk. Aki pedig már elég felkészültnek érzi magát, az kvízkérdések megválaszolásával teheti próbára tudását.

 

Az applikációval párhuzamosan a OEE létrehozta a www.fabook.oee.hu honlapot, ahonnan az alkalmazás fotóanyagát szabadon le lehet tölteni, majd felhasználni. Ennek a célja első sorban az oktatás- nevelés.