A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Erdőlátogatási korlátozás

Mint arról korábbi híradásunkban beszámoltunk a tél folyamán a vadgazdák feladatai között előtérbe kerül a vadóvás és vadtakarmányozás. Bár a tavasz közeledtével csökken a vad számára kihordott takarmány mennyisége, a kikelettel újabb vadvédelmi intézkedések meghozatalára van szükség.

2009.02.03.

Már megkezdődött a vaddisznónál a malacozási időszak, hamarosan a muflonjuhok is világra hozzák a bárányaikat, aztán következik a szarvas, végül az őz szaporodási időszaka. Részint a szaporulat, a szaporodó állomány védelme miatt, részint a téli ínségben leromlott, lesoványodott egyedek kondíciójának helyreállítása miatt a vadállománynak a tél végén és tavasszal van a legnagyobb szüksége nyugalomra.

A turisták és az erdők közelében autózó polgárok számára is biztonságot jelent a vad zavartalansága. Egyrészt a malacokat vezető kocák olykor még az emberrel szemben is támadólag léphetnek fel, másrészt a megzavart vad menekülési ösztönétől vezetve gyakran kitéved az országutakra, ahol balesetet okozhat.

A vad nyugalma érdekében társaságunk a február 15-étől május 15-éig terjedő időszakra erdőlátogatási korlátozást vezet be az általa kezelt erdőterületekre.