A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Erdőlátogatási korlátozás

Erdőlátogatási korlátozás

A Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. működési területén, Az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996. LIV. törvény 83. § (1)-(2) alapján, 2007. február 15 –től 2007. május 15 –ig korlátozza az erdőterületek látogatását és saját kezelésű vadászterületein megtiltja a hullott agancs gyűjtését.

2007.02.13.

A hullott agancs a Vadászati Törvény szerint a vadászatra jogosult tulajdona, annak gyűjtése lopásnak minősül.

Ezen időszakban az erdőterületen, a gondozott turistaútvonalak kivételével, csak a szakszemélyzet, az engedéllyel rendelkező személyek, valamint a vadászatra jogosultak tartózkodhatnak.

Az intézkedés kiterjed:

  • a Vértes hegység egész területére;
  • a Gerecse hegység Tatabánya-Vértesszőlős-Baj-Agostyán-Vértestolna-Tarján-Csabdi településekkel körülhatárolt részeire;
  • a Kisbér-Bakonysárkány-Ácsteszér-Csatka-Réde települések között fekvő állami erdőterületekre.

Cégünk nyolc földtulajdonosi jogközösség közös képviselőjeként és három vadászterület kezelőjeként kiemelt feladatának tartja a vadállomány védelmét, amelyre különösen nagy szükség van a tél végi, illetve az ellési és utódgondozási időszakban.

Az illegális agancsgyűjtés az alábbiak miatt veszélyezteti az erdőben élő vadjainkat:

  • Február végére a vad tartalékai kimerülnek, különösen hosszúra nyúló tél esetén ilyenkor van leginkább szükség többlettakarmányozásra és nyugalomra. Ezek hiánya további kondícióromláshoz, végül elhulláshoz vezet.
  • A gím és a többi kérődző vadfaj napi ritmusa felborul, hiszen állandóan menekülni kényszerülnek az erdőben kutató emberek elől. Ez elégtelen kérődzés következménye a fizikai leromlás, majd az elhullás.
  • Az agancsgyűjtők által hajtott vad menekülés közben komoly sérülést szenvedhet (pl. nyílt törés).
  • Az agancsgyűjtés következtében a vacokból elmenekülő kocák idén született malacai kihűlnek és elpusztulnak
  • A zaklatás hatására folyamatosan helyet változtató vad erdei és természetvédelmi károkozása exponenciálisan növekszik.

A fenti intézkedés valamennyi érintett önkormányzat hirdetőtábláján kifüggesztésre került; betartását a Vértesi Erdő Zrt. a rendőrhatósággal és a vadászatra jogosultakkal együttműködve ellenőrzi. Az előírás megszegője a jogszabályokban megfogalmazottaknak megfelelően 50.000.- Ft pénzbírsággal is sújtható.