A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Erdőhasználattan II. gyakorlat a Vértesben

Erdőhasználattan II. gyakorlat a Vértesben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának erdőmérnök szakos hallgatói az erdőhasználattan II. tárgy záró-tanulmányútjának keretében jártak a Vértesi Erdő Zrt. területén 2015. április 20-án.

2015.04.29.

Első gyakorlati helyszín a Tatabányai Erdészet tornyópusztai kerületében volt. Itt Encsi Csaba vezérigazgató-helyettes úr, Kubinyi Balázs termelési igazgató úr és Menoni Imre erdészeti igazgató úr fogadták a Dr. Major Tamás egyetemi adjunktus és Ormos Balázs c. egyetemi docens vezetésével érkező hallgatóságot, s mutatták be az Erdőgazdaságot illetőleg a Tatabányai Erdészetet főbb számaikban, tevékenységi köreikben.

Ezt követően Boglári Zoltán fahasználati ágazatvezető ismertette a választékolási feladatot, mely minden fahasználati munka meghatározó alaptevékenysége, s ennek készség szintű elsajátítása mind az elméleti, mind pedig a terepi szakembereknek egyaránt fontos. 

 

Következő programpontál egy aprítógépes bemutatót láthattak az egyetemisták. Itt Szőlősi Attila erdészeti igazgató úr az Oroszlányi Erdészetet mutatta be köszöntő szavaiban. Szűcs Ferenc kereskedelmi igazgató úr pedig ismertette az Erdőgazdaság apríték-integrátori tevékenységét, s a biomassza jelenlegi és jövőbeni szerepét a hazai gazdaságban, míg Kelecsényi Szilárd fahasználati előadó az apríték anyagmozgatásának a logisztikai hátterére világított rá. 

  

Harmadik programpont a Csákvári Erdészet faszénégető boksáinak megtekintése volt, melyeket a gánti, külszíni bauxitbánya geológiai tanösvényén felkapaszkodva ért el a csoport. Az Erdészetet és a boksák működtetésének rendszerét Schäffer Balázs műszaki vezető ismertette. Az egyre felerősödő, tavaszi szél által hordozott füstben a diákság valóban „testközelből” tapasztalhatta meg, milyen nehéz munka is a faszénégetés. Végül a program finom ebéddel és baráti beszélgetéssel zárult a gánti Vértes Vendéglőben.

Az eseményről további képek tekinthetők meg a fotógalériában.

Boglári Zoltán

fahasználati ágazatvezető