A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Erdőhasználattan II. gyakorlat a Vértesben

Erdőhasználattan II. gyakorlat a Vértesben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának erdőmérnök szakos hallgatói az erdőhasználattan II. tárgy záró-tanulmányútjának keretében jártak erdőgazdaságunknál 2014. április 28-án.

2014.05.07.

Első programpont a Csákvári Erdészetünk kezelésében levő faszénégető boksák megtekintése volt. Itt Szűcs Ferenc kereskedelmi igazgató úr fogadta, a Szakálosné Mátyás Katalin adjunktus asszony és Horváth Attila intézeti mérnök vezetésével érkező hallgatóságot. Ugyanitt Tamás Antal műszaki vezető mutatta be a Csákvári Erdészetet főbb számokban. Ezt követően a gánti, külszíni bauxitbánya geológiai tanösvényén felkapaszkodva értük el a faszénégető boksákat, melyek működtetésének rendszerét Schäffer Balázs műszaki vezető ismertette. Ezután ismét buszra szállva, további programpontjaink színhelye, az Oroszlányi Erdészet felé vettük az irányt. Útközben a kőhányás-pusztai Szent Teréz kápolnánál Kocsis Mihály vezérigazgató úr mondta el köszöntő szavait, s a hallgatóság által feltett kérdésekre válaszolt. Az Oroszlányi Erdészet udvarán Szőlősi Attila erdészeti igazgató úr fogadta a hallgatókat. Az erdészet telephelyén egy tűzifa daraboló és hasítógépet tekinthettünk meg működés közben. A nap további részében a szentgyörgyvári pihenőháznál folytatódott a program. A hallgatóság a döntött, előközelített teljes fákon gyakorolhatta a választékolást. Az itt képződött gallyakat, nagyobb ágdarabokat egy aprítógépes bemutató keretében dolgoztuk fel. Az anyagmozgatást az egyes munkafolyamatok közt egy forwarder végezte. A programot finom vadpörkölttel és jó hangulatú, baráti beszélgetéssel zártuk a pihenőházban.

Boglári Zoltán, fahasználati ágazatvezető