A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Erdei kerítések

A minap egy kedves hölgy érdeklődött, hogy miért van szükség az erdei kirándulásain gyakran látott kerítésekre. Tekintettel arra, hogy sokakban megfogalmazódik ez a kérdés, ezen a fórumon is igyekszünk megválaszolni.

2009.11.12.

Hazánkban leginkább az úgynevezett vágásos erdőgazdálkodás terjedt el. Ez azt jelenti, hogy viszonylag egykorú faállomány borítja az erdőnek egy körülhatárolt kis területét (szaknyelven erdőrészletet), és a vágásérett állományokat vagy egyszerre, vagy fokozatosan több lépésben, de viszonylag rövid idő (néhány év alatt) távolítják el. Ezzel szemben a szálalásos erdőgazdálkodás során a heterogén korú erdőből évről-évre mindig csak néhány fát vágnak ki, így az erdő képe hosszú távon változatlan marad. Hogy Magyarországon s vágásos módszer terjedt el, annak szakmai, munkaszervezési és egyéb okai vannak.

A vágásos erdőgazdálkodás során tehát rövid idő alatt kerül le a faanyag egy nagyobb területről fokozatos felújítóvágás vagy tarvágás következtében, ami után erdész nyelven szólva fel kell újítani a területet. Az erdőfelújítás történhet természetes vagy mesterséges úton, de mindkét esetben az erdőben élő vadfajok komoly károsítása léphet föl. Az elvetett vagy a fákról lehulló makk, az elültetett csemeték vagy a magról kelő újulat egyaránt táplálékul szolgál a vadnak. A hirtelen megjelenő óriási táplálékmennyiség sok vadat vonz oda, és így nagyon komoly mértékű vadkárok keletkezhetnek. Annak érdekében, hogy az erdő minél egészségesebb faegyedeket teremve minél gyorsabban felújuljon, kerítéssel kell védeni e felújítandó területet a vad károsítása ellen.

Éppen ezért a jövendő nemzedékek, gyermekeink és unokáink erdei érdekében kérjük az erdőbe látogató turistákat, hogy vigyázzanak a kerítésekre, ha esetleg nyitva találják a kapuit, csukják be.