A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

Az eskühöz való ragaszkodás és a hazaszeretetemlékműve

Az eskühöz való ragaszkodás és a hazaszeretetemlékműve

Az eskühöz való ragaszkodás és a hazaszeretet emlékművének nevezte a KDNP frakcióvezetője a Vértesben 1945. január végén hősi halált halt I. huszárhadosztály vérteskozmai emlékművét, amelyet szombaton koszorúztak meg.

2017.01.18.

Harrach Péter úgy fogalmazott, hogy azok a fiatal huszárok, akik itt adták az életüket, azért haltak meg, mert élt bennük az eskühöz való hűség és a hazaszeretet.
 
Hozzátette: aki szereti a hazáját ma, az Európa, az európai béke érdekében megvédi határait és biztosítani igyekszik az ország szuverenitásának maradékát.
 
Kocsis Mihály, az emlékművet 2013-ban felállító Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság az erdőkezelés és az épített környezet megóvása mellett több olyan új emlékhelyet hozott létre, amelyek méltók az utókor tiszteletére.
 
A megemlékezésen részt vettek Fejér és Komárom-Esztergom megye környező településeinek polgármesterei, valamint számos közéleti személyiség.
 
A Vértes-hegységben 1945 januárjától a Magyar Királyi 1. huszárhadosztály mint az egyetlen magyar lovas seregtest több mint két hónapig tartotta állásait a túlerőben lévő ellenséges csapatokkal szemben. A 4700 fős, 9 zászlóaljnyi erőt és 9 tábori tüzérüteget számláló hadosztály ellenállásának a szovjet Vörös Hadsereg 1945. március 18-i nagyobb támadása vetett véget. A hadosztály kisszámú, megmaradt állománya a Kisalföld irányába szorult ki az ország területéről.