A Mi Erdőnk Gróf Merán Fülöp - Vadászati és erdészeti múzeum Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata Hazai Vadász Filmtár Az év fája 2014 Földművelésügyi Minisztérium Muzsikál az erdő Mit tudsz a klimaváltozás és az erdők kapcsolatáról? Vértesierdő Muzsikál az erdő

Hírek, aktualitások

A természetjárás írott és íratlan szabályai

A természetjárás írott és íratlan szabályai

A természetjárás egyre népszerűbb és egyre több embert vonzó aktív kikapcsolódási forma. Az erdők épségének megőrzése, lakóinak nyugalma érdekében azonban meg kell ismernünk, és be kell tartanunk néhány fontos szabályt, mielőtt túrázni indulunk gyönyörű Vértesünkbe. Ez nem csak az erdő védelmét, hanem saját biztonságunkat is szolgálja. Összefoglaljuk az erdőjárásra vonatkozó jogszabályokat, és ezek rendelkezéseit, valamint a turistatársadalom legfontosabb íratlan szabályait.

2018.02.05.

·         Erdei sétáink során ne térjünk le a kijelölt turistautakról, illetve kiépített sétautakról! Taposásunkkal, évtizedekkel visszavethetjük a fiatal erdők növekedését, elpusztíthatjuk a védett növényeket, és azok élőhelyeit.

·         Az erdőterületet gyalogosan, saját felelősségre bárki látogathatja. Az erdőgazdálkodó (jelen esetben a Vértesi Erdő Zrt.) a szabad látogatást bizonyos indokkal (szélsőséges időjárási viszonyok, balesetveszély stb.) korlátozhatja. Az erdő számos esetben közfunkciókat lát el, de nem közterület!  

·         Az erdőterületen quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, motorkerékpárral közlekedni tilos! Az erdőben üdülés, sportolás és kirándulás céljából emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáró hálózat részein sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel saját felelősségére bárki tartózkodhat, de az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben nem okozhatnak kárt, illetve nem zavarhatják indokolatlanul az ott tartózkodók (pl. gyalogosok, kirándulók) pihenését, valamint a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet. Kerékpározásra és lovaglásra a jelzett gyalogos turistautat csak abban az esetben szabad használni, ha ki van jelölve kerékpáros, illetve lovas használatra is. A gyalogosok épségére azonban mindenhol vigyázni kell! Az erdőben látogatás céljából járművel – ideértve a nem sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművet, valamint a nem csak emberi erővel hajtott kerékpárt is – közlekedni csak a közforgalom számára megnyitott erdészeti magánutakon, járműközlekedésre kijelölt erdei utakon, valamint az erdőgazdálkodó beleegyezésével az erdészeti feltáró hálózat részét képező egyéb erdei utakon szabad.

·         Természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és triflakereső kutya kivételével – ha a gazda kutyáját póráz nélkül engedi, vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el. Gazdájuk kontrollja nélkül a kutyák megijeszthetik a többi kirándulót, zavarhatják az erdei vadat, és a vadon élő ragadozóktól számos betegséget kaphatnak el.

·         Tüzet kizárólag kijelölt tűzrakó helyen szabad gyújtani. Tűzrakás előtt tájékozódjunk, esetleges tűzgyújtási tilalomról! A tűzgyújtási tilalmat az illetékes minisztérium rendeli el. Információk a www.erdotuz.hu honlapról a tűzoltóságtól, az önkormányzatoktól, vagy az erdészettől szerezhető be. A tűzgyújtási tilalom minden esetben vonatkozik a kijelölt tűzrakó helyekre is!

·         A természetvédelmi területen tilos az élőlények (növények és állatok) és azok élő-, táplálkozó,- valamint szaporodó helyeinek zavarása, veszélyeztetése, elpusztítása! A védett növények, állatok a gyűjtése is bírságot von maga után. A természetvédelmi terület határát terepen minden esetben tábla jelzi, a turista térképek is jelölik.

·         Az erdőterületen szemetelni tilos! A kirándulás során keletkezett hulladékot kérjük, minden esetben vigyék magukkal, ne terheljék vele az erdei életközösséget!

 

Szíves megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Kellemes természetben való időtöltést kíván a Vértesi Erdő Zrt.!