Bábolnai Arborétum

Megközelíthetőség:

Az arborétum Bábolna keleti részén, a központtól 5 percnyi sétára, a csikótelep mellett terül el 16,51 ha-on.

Nyitva tartás:

Az arborétum a hét minden napján 0-24 óráig látogatható.

  • Információ: Hajós László, +36 30 454 2136
  • Belépődíj: A belépés díjtalan.

Az arborétum üzemeltetését 2011. augusztus 18-án vette át a Vértesi Erdő Zrt., ápolását, gondozását az erdőgazdaság Síkvidéki Erdészeti Igazgatósága végzi.

A Dendrárium alapítása Dr. Burgert Róbert nevéhez fűződik. Az addig csak legelőgazdálkodással érintett, természetes növénytakaróját tekintve kizárólag gyepszinttel rendelkező területen 1965-ben kezdték el az első telepítéseket.


A cél az volt, hogy minél több fajta, alak és változat összegyűjtésével kulturált, esztétikus zöldövezet létesüljön a községben. 1992. november 23-án az önkormányzat helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította a gyűjteményt, amelyben számos különböző növényfaj él: 65 lombos, valamint 44 örökzöld fa- és 19 cserjefaj.


Európában egyedülálló látványosság az arborétumban létrehozott Híres Lovak Emlékparkja. Az Emlékpark az elpusztult híres lovaknak állít emléket kopjafás sírhalmokkal. A területen 54 ló emlékműve található 18 db emlékdombon, erdélyi motívumokkal díszített kopjafák és márványtáblák, valamint egy emlékmű kíséretében.

Az arborétumban két kis tó is található, melyek két ágon összeköttetésben állnak egymással, és egy szigetet ölelnek körül.